5 września 2012

Jogurtowy sernik z konfiturą z borówek amerykańskich

sernik, deser, sernik na zimno, sernik z konfiturą, borówki amerykańskie, jogurt, owoce

Powracam z pysznym i prostym deserem! Sernik jest bardzo lekki, puszysty i pachnący. Mam nadzieję, że posmakuje każdemu:) Pomijając czas oczekiwań, robi się go zaledwie w kilkanaście minut, a w dodatku nie wymaga pieczenia:) Sernik na zimno w wersji mini powinien odpowiadać również osobom dbającym o linię ponieważ nie ma kalorycznego spodu i  można go zrobić z odtłuszczonego jogurtu:)

P.S. Oddałam już projekt magisterski i choć czeka mnie jeszcze obrona to mogę już powoli wracać do blogowania:) Wszystkim wiernym fanom dziękuję za cierpliwość, a pozostałych zachęcam do odwiedzin:)



Składniki (1 porcja):
1 duży kubeczek jogurtu greckiego (ok 250-330g)
1 łyżeczka naturalnego kakao
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka konfitury ( u mnie domowej roboty z borówek amerykańskich)
listek mięty do ozdoby
1 rajskie jabłuszko również do ozdoby


Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z cukrem i miodem. Do szklanki wsyp żelatynę i zalej odrobiną zimnej wody (1 łyżka), wymieszaj i pozostaw na 15min. Po 15 minutach dolej ok 3 łyżki gorącej wody i mieszaj do uzyskania klarownego roztworu. Połącz żelatynę z jogurtem i wlej połowę do okrągłej foremki (ja użyłam specjalnych metalowych obręczy), posyp całą powierzchnię kakaem i uzupełnij resztą jogurtowej masy. Wstaw do lodówki na kilka godzin aby masa zesztywniała. Po tym czasie, wyjmij sernik z formy, a na wierzchu ułóż konfiturę, rajskie jabłko i listek mięty.


Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. Jakie piękne, bardzo pyszny przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki lekki ! Jestem zachwycona ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję Wam bardzo:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto, jak marzenie i takie łatwe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten kakaowy paseczek;) a konfitury z borówki amerykańskiej nie jadłam, całość wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest śliczny! Jakbym chciała go zrobić w tortownicy standardowej (24 cm), to wystarczy, jak potroję proporcje wszystkiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mój tężał w pierścieniu o średnicy 9cm i wysokości 5,5cm, także wydaje mi się, że musiałabyś pomnożyć proporcje nawet przez 7! Aczkolwiek, myślę, że przy tak dużej powierzchni sernika (24cm), może być on dużo niższy i zrobiłabym mniej więcej z poczwórnej porcji :)
      Powodzenia :)

      Usuń