Dziś jest Międzynarodowy Dzień Zagrychy, więc musiałam znaleźć czas, aby wrzucić zaległy post:)
Poza tym, tak się składa, że jest to już 100 przepis na moim blogu:)!
Już jakiś czas temu robiłam ogórki małosolne i jak możecie się domyślić, wszystkie zostały pochłonięte:) Zostało jeszcze kilka słoików kiszonych, ale to już zdecydowanie nie to samo;)
Małosolne kojarzą mi się przede wszystkim z wakacjami i dzieciństwem. Najlepszy posiłek podczas dawnych wypadów nad jezioro to właśnie puszysta bułka, kabanos i ogórek małosolny. Idealny do wszystkiego: mięsa, kanapki, sałatki, a i sam w sobie jest świetną 'zagrychą'!
Życzę Wam miłego Dnia Zagrychy!:)
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
3 ząbki czosnku
kilka gałązek kopru
korzeń chrzanu ok 5cm
1 łyżka soli
1 l wody
Przygotowanie:
Ogórki umyj bardzo dokładnie. Czosnek obierz ze skórki i przekrój na połówki. Chrzan obierz i pokrój w słupki. Przygotuj słoiki/słoik, bądź kamionkowe naczynie: umyj, wyparz i ustaw na czystej ściereczce do wyschnięcia.
Układaj ogórki ciasno w słoikach, podobno najlepiej ogonkiem do dołu (ja niespecjalnie zwracam na to uwagę). Między ogóry 'powtykaj' resztę składników/przypraw. Ja robię to na końcu jak ogórki mają jeszcze nieco luzu.
Skąd wiedzieć, czy ogórki są dobrze ułożone? Robię dokładnie tak jak uczyła mnie moja mama - odwracam słoik do góry nogami i jeśli wszystko jest w pozycji wyjściowej tzn, że jest ok;)
W garnku zagotuj wodę z solą. Jeśli masz więcej ogórków, trzymaj się proporcji 1łyżka soli na 1 litr wody.
Ogórki zalej gorącą wodą i zakręć słoiki na gorąco.
Ogórki małosolne będą gotowe już po 2 dniach:) Ja zwykle 'próbuję' je już na drugi dzień:)
Jeśli zostawisz je dłużej, będą kiszone:) Jeśli chcesz zatrzymać proces kiszenia, trzeciego dnia włóż słoik do lodówki.
Smacznego!:)
Takie ogoraski chodza za mna juz dawno!Piekne ci wyszly!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję i również pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNapisałaś ogonkami do dołu, a na zdjęciach są ogonkami do góry :D
OdpowiedzUsuńNie mniej w mojej rodzinie zawsze robione są tak samo + liść winogrona do słoika (nikt nie wie po co). Ostatnio mama wymyśliła sobie, że jeszcze doda 3 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy do słoików i też wyszły dobre, mają taki ciekawy posmaczek :)
Pozdrawiam :)
"Układaj ogórki ciasno w słoikach, podobno najlepiej ogonkiem do dołu (ja niespecjalnie zwracam na to uwagę)."
Usuń:)
Pycha! Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuń