Składniki (porcja na 2 os):
2,5 szklanki makaronu penne (pełne ziarno)/ długi makaron spaghetti
250g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
1 mała puszka pomidorów + 1 świeży pomidor
2 małe papryczki chilli
2 ząbki czosnku
pietruszka
parmezan
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
Inne dodatki:
cebulka. marchewka, seler, bazylia
Przygotowanie:
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Kroimy drobno obrany czosnek i umytą wcześniej papryczkę chilli. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, a następnie czosnek i papryczkę. Po chwili dorzucamy mięso, doprawiamy wszystko solą i pieprzem, i dusimy na ogniu, aż mięso nie będzie już surowe. Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, aby puścił sok. Później kolej na pomidory z puszki. Trzymam na ogniu tak długo aż sos zgęstnieje:) Na sam koniec zdejmujemy patelnie z palnika i dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki (nie smażymy pietruszki, ponieważ straci wszystkie cenne wartości) i mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem, obsypujemy delikatnie parmezanem i przystrajamy pietruszką:)
Nie obejdzie się bez dokładki;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz