14 grudnia 2011

Jogurtowe naleśniki

Dawno nie robiłam naleśników, więc musiałam to nadrobić;)
Tym razem w bardziej tradycyjnej wersji:)




Składniki:
2 łyżki mąki pszennej razowej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki jogurtu 1% + 4 łyżki (wkładka)
1 banan
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli


Przygotowanie:
Jajko roztrzepać (napowietrzając ciasto) i wymieszać z jogurtem. Dodać mąki, a następnie dolać mleko aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Proporcje mogą się nieco różnić ze względu na konsystencję jogurtu, dlatego wszystkie składniki dodawaj partiami. Następnie dodaj olej i szczyptę soli. Smaż obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu). W osobnej miseczce wymieszaj 4 łyżki jogurtu z cukrem brązowym i nadziewaj nim usmażone już naleśniki. Banana pokrój w talarki i również dodaj do naleśników:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz