Zeszły weekend był prawie idealny! Udało mi się zrobić trzy sesje zdjęciowe i to tylko w niedzielę! W dodatku, w ruch poszedł nowy obiektyw 100mm (choć do tej sesji wybrałam zdjęcia robione 50tką). Jejku, jakie to cudowne uczucie trzymać w ręku porządne szkło. Już w trakcie sesji przestałam się przejmować tym jak bardzo 'eLka' obciążyła moją kieszeń. Póki co liczę jeszcze na cashback - sprawdźcie :)
A teraz trochę o serniku. Czekoladowa rozpusta! Prawdę mówiąc jak tylko patrzę na te zdjęcia (bo już nic innego po nim nie zostało) to cieknie mi ślinka. Delikatny czekoladowy krem na lekko słonym spodzie i chrupiąca orzechowa posypka. Na pewno zrobię ponownie, a to chyba najlepsza rekomendacja.
Niewątpliwą zaletą serników na zimno jest brak pieczenia i łatwość przygotowania, a więc w trakcie świątecznych zawirowań sprawdzi się idealnie. Zmarzluchy mogą poeksperymentować z dodatkiem chilli.
Pomysł na sernik zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson Nigellissima .
Składniki (tortownica 23cm):
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
400g kremu czekoladowo-orzechowego *
500g serka śmietankowego **
250g ciastek owsianych ***
70g masła
100g orzechów (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni), użyłam laskowych i nerkowca
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
szczypta chilli (opcjonalnie)
* np. nutella
** np. philadelphia - ma niesamowitą konsystencję
*** np. degistive - uwielbiam je za lekko słony posmak, który idealnie komponuje się z czekoladą
Przygotowanie:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka owsiane bardzo drobno rozgnieć lub zmiksuj malakserem i połącz z masłem oraz 1 łyżką kremu czekoladowego.Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy i ugnieć dłonią lub łyżką, aby powstał zwięzły spód sernika. Tortownicę włóż do lodówki.
W misce połącz serek z kremem czekoladowym (w razie potrzeby dodaj cukier puder i/lub szczyptę chilli). Po uzyskaniu jednolitej masy pokryj owsiany spód kremem i posyp posiekanymi orzechami.
Sernik przed podaniem należy chłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Jeśli jednak użyjesz serka o lżejszej konsystencji, możliwe, że będzie zwięzły dopiero po ok 12h.
Smacznego :)
czekolada, sernik, orzechy, owsiany spód - raj dla mojego podniebienia!
OdpowiedzUsuńwygląda jak milion dolarów ;D
OdpowiedzUsuńzapisuję :)
Omomom mój mąż oszaleje!
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć - wygląd cudowny. Z kawą musi smakować po prostu genialnie!
OdpowiedzUsuńTak:) z kawą, herbatą i mlekiem jest boski :)
UsuńMmmm czaekolada! Ostatnio mamy na nią ogromny deficyt! Taki sernik jak znalazł!
OdpowiedzUsuńKawałek nieba...:) Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńale przecież nutella jest bardziej kremem orzechowym? ;)
OdpowiedzUsuńPoprawiłam na 'krem czekoladowo-orzechowy' :)
UsuńDużo orzechów , dużo czekolady - to jest to ! :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takiego serniczka, mmmm.... :)
OdpowiedzUsuńdrogi biznes jak dla mnie,bo zjadlabym pewnie w godzine caly:D
OdpowiedzUsuńhehe bardzo prawdopodobne ;) Możesz jednak użyć tańszych produktów i spróbować zjeść go w dwie godziny ;)
Usuńchyba nie widziałam drugiego tak cudnie wyglądającego sernika na zimno, piękne zdjęcia, a że wolę ciasta bez pieczenia to coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję za takie wyróżnienie :) Mam nadzieję, że smak również Cię zadowoli :)
UsuńPozdrawiam :)
pięknie wygląda i nie dziwię się, że już znikł!:)
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie :D
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńCzy można użyć serka mascarpone zamiast philadelphia?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, ze można :)
UsuńCzekolada to jeden z moich ulubionych smakołyków. Często dodaję ją do domowych wypieków. Ostatnio np. robiłem przepyszne czekoladowe markizy z kremem wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Jak dla mnie jeden z lepszych, czekoladowych deserów, które miałem okazję wypróbować.
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy sernik z czekoladą.
OdpowiedzUsuń