16 stycznia 2013
Pankejki z owocem persymony
Pankejki to dla mnie jedno z milszych porannych posiłków. Ciepłe i często słodkie, czyli idealne do filiżanki kawy :)
Naleśniki są bardzo popularne dzięki swojej prostocie i różnorodnym zastosowaniu. Moje ulubione to zdecydowanie pankejki czyli grubaśne, małe i puchate placuszki, które zwykle zjadam na słodko. Bardzo lubię też owocowy akcent zwieńczający naleśnikową piramidkę i w tym wypadku był nim owoc persymony znany również pod nazwą jabłko orientu lub kaki. Przepadam za tym przypominającym pomidora owocem. Jest bardzo słodki i soczysty, więc do pankejków pasował mi idealnie :) Dodatkowo, niezastąpionym składnikiem w przypadku naleśników jest syrop klonowy lub miód. Genialna konsystencja, słodycz i ten piękny efekt lśniącego sosu na talerzu....mmmniam! :)
Składniki:
naleśniki:
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (nie chlebowej)
1/2 szklanki mleka lub nieco więcej maślanki
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru pudru
1 łyżka oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
miód / syrop klonowy
2 owoce persymony (kaki)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj w misce na gładką masę. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na klasyczne naleśniki. Kaki obierz ze skórki i pokrój w talarki. Rozgrzej dwie patelnie (jedna może być grillowa). Na zwykłej patelni smaż małe placuszki obustronnie bez dodatku tłuszczu na złocisty kolor. Ciasto najlepiej wykładaj łyżką bezpośrednio na patelnię. Na patelni grillowej obsmaż owoce persymony do momentu zarumienienia.
Na talerz wykładaj jeszcze ciepłe pankejki i przekładaj je talarkami grillowanych owoców. Całość polej miodem lub syropem klonowym.
Etykiety:
Bez mięsa,
Bez pieczenia,
Desery i słodkości,
Dietetyczne,
Do 30 minut,
Łatwe,
Naleśniki i Placki,
Owoce,
Śniadanie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pychotka! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńPalce były oblizywane ;)
Usuńo nieeeee! czemu weszłam tu o TEJ GODZINIE i z BURCZĄCYM brzuchem? teraz jest jeszcze gorzej :C :P
OdpowiedzUsuńFakt, nie ma nic gorszego niż oglądanie apetycznych zdjęć na głodnego:P Ale ja zwykle od razu zabieram się za pichcenie;) Polecam:)
UsuńWyglądają naprawdę wspaniale :) I... Chyba nigdy nie jadłam persymonek z plackami. Trzeba będzie się zainspirować :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Pychotka! :)
UsuńOd samego czytania przepisu miałam wrażenie, że miód kapie mi z ekranu:) pewnie jest bardzo słodkie...ale co tam, jak mnie najdzie na coś słodkiego możesz być pewna, że spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSłodkie, ale nie do obrzygania ;) Placki same w sobie nie były słodkie, a miodu można lać ile się chce ;)
UsuńPozdrawiam :)
wygląda to obłędnie jest pięknie podane aż już chcę mi się gotować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Piękne zdjęcia :) Jakim aparatem i obiektywem je robisz? :)
OdpowiedzUsuńDzięki! canona 450d + 50mm :)
UsuńUwielbiam persymonę,idealny dodatek do pancakes :)
OdpowiedzUsuńŻałuję, że tak późno to odkryłam ;)
Usuńłał, to się nazywa śniadanie mistrzów:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMonia, fotki do polizania!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńŚciskam :)
no no...inspirujesz jak diabli a ja czasu nie mam!
OdpowiedzUsuńHehehe, mimo nieskomplikowanego przepisu, odrobinkę czasu trzeba mieć. W takim razie życzę Ci chwili wytchnienia :)
UsuńZazdroszczę śniadanka :}
OdpowiedzUsuńjaka obłędna wieżyczka! :)) coś pysznego! a i oko cieszy :))
OdpowiedzUsuńHehehe, dzięki :) Cieszy oko i podniebienie :)
UsuńCudne zdjęcia:-), pankejki wyglądają świetnie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńThis really looks delicious. Wonderful picture...I am drooling already! I am going to try this for sure.
OdpowiedzUsuńhttp://cosmopolitancurrymania.blogspot.in/
Thank you so much :) It's really worth to try :)
UsuńTe kaskady syropu poruszają wyobraźnię i odwlekają pomysł na dietę.. z każdym Twoim wpisem foty coraz piękniejsze. Tworzysz niesamowicie apetyczne obrazy. Monia, wiem, że powtórzę to jeszcze nie raz, nie dwa, gdyż wciąż jest tu tylko pyszniej i pyszniej. buziaxy
OdpowiedzUsuńJej, dziękuję Ci Aguś :) Takie komentarze bardzo mnie mobilizują do dalszej pracy :)
UsuńBuźka :)
Mmmmmmmmmmmmmm i kaki i syrop klonowy... do tego gorąca czekolada i pełnia szczęścia... Idę do kuchni mniam.
OdpowiedzUsuńŚciskam gorąco
Ps. Ze słowem "pankejk" kojarzy mi się wizyta moich siostrzenic to było zabawne :)
Pięknie właśnie cię dostrzegliśmy na foodgawkerze w pierwszym okienku ) Zawsze jak się spiętrzy to jest mniamuśnie)
OdpowiedzUsuńhehehe, nie ma to jak obczaić 'swojego' na zagranicznych stronach ;) Pozdrawiam Was ciepło :)
UsuńFantastyczne zdjęcia, bardzo zachęcające. Ja również uwielbiam pankejki w najróżniejszych formach, i również dlatego, bo idealnie pasują do kawy.
OdpowiedzUsuńDzięki Matuś! :) Twoje z pomarańczami również wyglądają obłędnie :)
UsuńNiesamowity widok!
OdpowiedzUsuńCudne śniadanie z filiżanką pysznej kawy.
Dziękuję :) Uwielbiam takie śniadania :)
UsuńUwielbiam persymonę! Koniecznie muszę wypróbować w połączeniu z pankejkami :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPersymonki są genialne :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Zdjęcia są fantastyczne! Nie da się przejść obojętnie!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńHehe...coś nie 'pykło' Gosiu ;)
UsuńTo zdjęcie jest niesamowicie kuszące.
OdpowiedzUsuńAkurat nie przepadam za owocem persymony, ale to nie zmienia faktu, że pragnę teraz takiej porcji pancakesów :)
Dziękuję :)
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
mmm ale apetyczne!
OdpowiedzUsuńdzięki! :)
UsuńMiodzo! Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńhave a peek at this web-site replica bags online her response replica gucci view replica bags online
OdpowiedzUsuńreplica bags joy replica hermes j0a12j9j02 replica bags australia moved here e0q30n8j56 gucci replica best replica bags online 2018 n9v54d4e22 replica bags high quality click w8u38o3d47 replica bags in uk
OdpowiedzUsuń