Już od kilku dni chodził mi po głowie omlet, więc z ogromnym apetytem zabrałam się do przygotowań:)
Omlet zwykle robię sobie na lekki obiad, rzadziej w formie obfitego śniadania. Ale to właściwie dodatki definiują jego charakter.
2 jajka
cukinia (ok 5cm kawałek)
1/2 pomidora
serek blue
sól, pieprz
chilli
Przygotowanie:
Zetrzeć kawałek cukinii na tarce o grubych okach. Następnie odcisnąć z
niej wodę i wbić 2 jajka. Doprawić solą, pieprzem i ulubioną przyprawą
(u mnie chilli). Masy jest sporo dlatego jeśli nie masz wprawy w
odwracaniu na patelni 'luźnego naleśnika' to lepiej zrób 2 cieńsze
omlety.
Na rozgrzaną patelnie z oliwą z oliwek wlej masę i na dużym ogniu smaż
ok 2min na każdej stronie. W tym czasie pokrój pomidora w kostkę.
Obustronnie wysmażony omlet wyłóż na talerz. Posmaruj połowę serkiem
blue i połóż pomidory. Złóż na pół i zabieraj się do jedzenia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz