Jeśli mam ochotę na coś słodkiego to najbardziej lubię to sobie sama upichcić:) Wtedy przynajmniej wiem co jem:) Czasami są to muffinki, innym razem deser owocowy, a tym razem naleśniki. Jeśli ta wersja wydaję się Wam za słodka, zastąpcie brzoskwinie innym owocem:) Chociaż jeśli użyjecie gorzkiej czekolady, na pewno się nie przesłodzicie:)
Kluczem do sukcesu wszystkich dań, deserów przede wszystkim, jest ich wygląd. Postarajcie się więc aby wizualny efekt waszych kulinarnych przygód był jak najbardziej zniewalający. Nacieszycie wtedy nie tylko swoje żołądki:)
Składniki:
1 łyżka mąki pszennej razowej
1 łyżka mąki żytniej razowej
1/2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
brzoskwinie z puszki
5 kostek gorzkiej czekolady
mleko
brązowy cukier
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą na jednolitą masę i usmażyć obustronnie na patelni teflonowej w kształcie małych placuszków (1 placek to jedna łyżka ciasta).
Czekoladę rozpuszczamy w miseczce włożonej do garnka z gotującą się wodą. Wsypujemy ok 1/4 łyżeczki cukru brązowego i mleko (sukcesywnie dolewaj mleka kontrolując gęstość powstającego sosu czekoladowego)
Gotowe naleśniczki przekładamy na talerzu czekoladą i krążkami brzoskwiń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz