Jeśli ktoś nie wyobraża sobie życia bez masła orzechowego to bardzo polecam przyrządzenie go własnoręcznie:) Szybko i smacznie!
Składniki:
300g niesolonych orzechów ziemnych
1 łyżka dobrego masła
olej sezamowy/ arachidowy
sól
300g niesolonych orzechów ziemnych
1 łyżka dobrego masła
olej sezamowy/ arachidowy
sól
Zmielić orzechy partiami w malakserze i przesypywać do miski. Po
zmieleniu wszystkich, przesypać z powrotem do malaksera i dodawać małymi
porcjami masło, olej i sól. Po każdej dokładce soli sprawdzajcie smak
powstającego masła orzechowego. Oleju wlejcie tyle, aby konsystencja Was
zadowalała.
Moje masło jest bardziej zbite i sypkie, ponieważ zmielone w malakserze
orzechy i resztę produktów mieszałam łyżką. Czyli nie przesypywałam
wszystkiego z powrotem do robota. Powód? Masło jest bardziej chrupkie
niż kremowe co bardzo mi odpowiada.
robilam kiedys cos podobnego jako spod do ciasta, mega;D
OdpowiedzUsuń