Kiedyś wydawało mi się, że nie lubię kuchni indyjskiej. Jakieś takie dziwne żółte sosy, za dużo przypraw - więc pewnie trudne w przygotowaniach itp. Nic bardziej mylnego! Moja opinia nie była oczywiście poparta żadnym doświadczeniem z kuchnią indyjską, a tylko zwyczajnym wizualnym przeświadczeniem, które powoli wypleniam w miarę dojrzałości kulinarnej. Kuchnia indyjska jest pyszna, a przygotowanie potraw indyjskich wcale nie jest trudne. Dowodem na to jest kurczak curry. Przyznam się, że pierwszy raz robiłam kurczaka curry i obiecuję, że nie ostatni :) Następnym razem oczywiście zacznę kombinować z mleczkiem kokosowym i poszerzę paletę przypraw, ale już za pierwszym razem wyszło znakomicie :) Pyszny kremowy i pikantny sos jest idealnym połączeniem dla kurczaka. Pewnie niektórzy z Was będą się zastanawiać, dlaczego pietruszka zamiast kolendry. Odpowiedź jest prosta. Za kolendra nie przepadam, a pietruszkę wręcz ubóstwiam :)
Składniki (na 2 głodne osoby):
1 szklanka ryżu
2 piersi z kurczaka (ok 500g)
280ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
1,5 - 2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 cebula średnia, drobno posiekana
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki cukru (użyłam trzcinowego)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju do smażenia
świeże zioła do dekoracji (użyłam pietruszki i odrobiny koperku)
marynata:
1 ząbek czosnku drobno posiekany
3/4 papryczki chilli drobno posiekana
1 łyżeczka startego imbiru
ok 3 łyżek oleju
sok z 1/2 cytryny + starta skórka lub 1 limonka
Przygotowanie:
W misce przygotuj wszystkie składniki do marynaty i zalej je oliwą. Umyj i oczyść kurczaka, pokrój go w kawałki i umieść w marynacie. Pozostaw na 10minut. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni zeszklij cebulkę na oliwie i odrobienie masła i lekko dopraw solą. Dodaj zamarynowanego kurczaka wraz z całą marynatą, dopraw solą oraz pieprzem i smaż do momentu, aż kurczak się przyrumieni. Następnie dodaj przyprawę curry, kurkumę, cukier i pieprz cayenne, smaż prze chwilę mieszając. Zalej całość śmietanką i trzymaj na małym ogniu, aż sos się trochę zredukuję.
Na talerze wyłóż ryż, na niego kurczaka curry i udekoruj całość ziołami. Podawaj gorące.
Smacznego :)
Uwielbiam curry! Przeważnie robię z mleczkiem kokosowym, ze śmietaną jeszcze nie próbowałam. A wygląda bardzo apetycznie :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mam w planach wypróbować z mleczkiem kokosowym :)
UsuńUściski :)
Uwieeeeelbiam kurczaka curry, warzywa curry, wszystko, co z curry!
OdpowiedzUsuńja też często robię ze śmietaną czy po prostu mlekiem :) ale z kokosowym to jednak coś - polecam ;)
Jak tylko pójdę na zakupy dalej niż te osiedlowe, wrócę z mleczkiem kokosowym :D
Usuńmi póki co kuchnia indyjska jest obca, ale tak zachęcająco napisałaś, że mam ochotę przyrządzić Twoje danie, tym bardziej, że dawno nie jadłam ryżu
OdpowiedzUsuńna zdjęciach wygląda bardzo smakowicie :)
Dziękuję :) Ja też rzadko jadam ryż, ale teraz będę chętniej po niego sięgać :)
UsuńUściski :)
Wyglada pysznie i napewno takie danie przygotuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSerdeczności :)
Znakomite. 10/10
OdpowiedzUsuńdzięki! :)
Usuńmój chłopak jest z Indii. Przez żołądek do serca haha :p
OdpowiedzUsuńhehehe :) Dokładnie :)
Usuńproponuję jogurt zamiast śmietanki (zdrowiej i równie smaczne)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś jest na ścisłej diecie to również proponuję jogurt :) Ja jednak zdecydowanie polecam śmietankę lub mleczko kokosowe - smak o wiele lepszy :)
Usuńsuper ten twój kurczak, z pewnością jest smaczny
OdpowiedzUsuńJest pyszny :) Dzięki!
Usuń1/2 cukru (użyłam trzcinowego), ale 1/2 czego tego cukru? ;D
OdpowiedzUsuńoczywiście 1/2 łyżeczki :) dziękuję, już poprawiam :)
UsuńNie ma za co :) Jeszcze w tym tygodniu wypróbuje przepis :D
Usuńpychotka :) właśnie zrobiłem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńPozdrawiam :)
wypróbowane, świetne, a zatem i "podziękowane" - dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie :)
UsuńBardzo smaczne - bukiet przypraw idealny i idealnie ostre; chodź moja żonka i syn powiedzieli, że trochę za ostre
OdpowiedzUsuńHehehe, każdy ma inny próg ostrości ;)
UsuńCieszę się, że smakowało :)
Przepis naprawde super. Danie łatwe w przygotowaniu. Zastanawiam sie czy pasowała by do tego jakaś surówka, może ktoś poleci?
OdpowiedzUsuńDzięki! :) Bardzo się cieszę :)
UsuńJa spróbowałabym ze spaghetti z marchewki :)
http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/12/spaghetti-z-marchewki-na-swieta.html
do takiego przepisu polecam np>nan bred lub ciapati -placki z maki przepis znajdziecie w necie . Do smazenia uzywajcie klarowanego masła wtedy przyprawy sie nie spalaja a dają intensywny smak.Olej spala a masło nie >przyprawy smazy sie ok .1 minuty. mieszkam w UK bardzo lubie indyjska kuchnie czesto gotuje -ale nigdy nie ma to takigo smaku jak w ich restauracjach ale i tak jest pyszne.
OdpowiedzUsuńJeszce jedno - po wyłozeniu wszystkiego na talerz polecam obok ryzu umiesćić trochę jogurtu naturalnego . To jest dopiero fantazja jak nabierasz ryz z kurczakiem i troche jogurtu pycha.a tak na marginesie powinno sie to jeśc paluchami >pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjakiego oleju Pani używała do tego przepisu?
OdpowiedzUsuńNajlepiej użyć oleju arachidowego lub masła klarowanego, ale olej rzepakowy też się nada :)
UsuńPozdrawiam :)
super przepis :) było tak smaczne, że nie zdążyłem zrobić nawet zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis!!! To jest najlepszy kurczak curry jaki jadłam!!! Teraz kurczak wg Twojego przepisu jest moim daniem popisowym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dawno,dawno temu (zaczyna się jak bajka choć wcale nią nie jest) jadłam coś tak smakowitego jak ten kurczak! Jest przepyszny !Bardzo dziękuję za podanie przepisu..Właśnie przygotowałam i zdaje mi się , że ponury nastrój jaki mnie dopadł, pryska gdzieś.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Cieszę się, że curry smakuje, a nawet poprawia nastrój :)
UsuńPyszne !
OdpowiedzUsuńTwoj przepis, choć odkryty przeze mnie juz w zeszłym roku jest jednym z nielicznych do ktorych wracam! - i to mysle jest jego najlepsza rekomendacja;) najlepiej smakuje z mlekiem kokosowym ktore nadaje mu orientalnego smaku i zapachu! Dziekuje serdecznie za smak i inspiracje :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprzepyszne! dziękuję za inspiracje ☺
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, choć przypraw dawałam na oko, wyszło przepyszne ❤
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, wczoraj mnie tym przepisem zainspirowałaś i właśnie go robię :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam...
OdpowiedzUsuńJest przepyszne 😀😀
Wygląda wyśmienicie. Na pewno przetestuje
OdpowiedzUsuńMożna go przygotować a później podgrzać myślicie że będzie ok?
OdpowiedzUsuńDzięki pycha! Często robię ,syn mnie prosi,to jego ulubione danie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhermes handbags
OdpowiedzUsuńoff white hoodie
supreme
goyard online store
golden goose sneakers
supreme clothing
curry shoes
curry 8
off white
yeezys
hermes belt
OdpowiedzUsuńpalm angels hoodie
bape hoodie