Jak patrzę na talerz makaronu, to choćby nie wiem co, muszę go zjeść;) Nawet jeśli stałby obok czekolady, wybór byłby dla mnie oczywisty - makaron.
Czas najwyższy, aby się do czegoś przyznać...JESTEM MANIAKALNĄ FANKĄ MAKARONU!
Spaghetti Carbonara jest jedną z moich ulubionych wersji, ale nie pozwalam sobie na nią zbyt często. Jest kaloryczna i pewnie można by ją nieco odchudzić, ale w tym wypadku nie uznaję kompromisów. No chyba, że kompromisem jest 30% śmietanka zamiast kremówki;) Muszą być żółtka, musi być śmietana i musi być jakaś pyszna wędzona szynka. Mówiłam, że nie ma kompromisów;)
Uwielbiam też dodawać białe wino podczas przygotowywania sosu i myślę, że kto choć raz spróbował, nigdy nie przestanie;)
Swoją drogą, szczerze nie rozumiem paniki jaka wytworzyła się przeciwko tłustej śmietanie. Nasze ulubione sery mają więcej %tłuszczu niż biedna śmietanka;) Proponuję wybierać produkty mądrze, zwracając uwagę na ich jakość, a nie zawartość tłuszczu. Popatrzcie na Francuzki! W ich kuchni znajdziecie wszystko co najlepsze: masło, jaja i tłustą śmietanę:D Jednak figury mają nienaganne:)
Ważne jest aby czuć satysfakcję z pełnego posiłku, co zmniejsza pokusę podjadania:)
Jeśli już wyrzuty się pojawią, proponuję wyjść na rower bądź zakupy:P Nic bardziej nie wysysa ze mnie energii niż zakupy odzieżowe, za którymi szczerze nie przepadam;) Hah, może mam w sobie jakiś męski pierwiastek;)
Składniki (na 4 porcje):
ok 500g makaron spaghetti
180g szynki szwarcwaldzkiej (w tradycyjnej wersji wędzony boczek) - pokrojona w kawałki
250ml śmietanki (użyłam 30%) lub serka mascarpone
3 żółtka
oliwa z oliwek (można użyć masła bądź wymieszać masło z oliwą)
1 ząbek czosnku - drobno pokrojony
4 szalotki (lub 1 duża cebula) - drobno pokrojone
ok 100ml białego wina (opcjonalnie)
1 łyżka tartego parmezanu lub pecorino do sosu + do posypania na talerzu
świeży rozmaryn
2-3 mrożone kostki domowego bulionu (opcjonalnie) - użyłam do rozrzedzenia sosu
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, najlepiej ok 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Na patelni podsmaż pokrojoną szynkę na odrobinie oliwy. (Prawdopodobnie boczek nie będzie w ogóle potrzebował tłuszczu do smażenia.) Po około 3-4minutach ściągnij szynkę z patelni (nie myj patelni po smażeniu szynki!), dodaj odrobinę oliwy i zeszklij szalotki. Jak cebulka zrobi się przezroczysta, dodaj wino i czosnek i smaż kolejne 4 minuty. W tym czasie roztrzep żółta w szklance, dodaj do nich połowę śmietany oraz ser i wymieszaj. Drugą połowę śmietany dodaj na patelnię razem z przesmażoną szynką. Przykręć ogień do minimum i dodaj masę jajeczno-śmietanową. Dopraw odrobiną soli i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Jeśli sos jest za gęsty możesz rozrzedzić go bulionem.
Ugotowany makaron dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i wykładaj na talerze. Możesz posypać dodatkowo serem bądź tylko udekorować rozmarynem.
Smacznego:)
Wygląda genialnie :) Aż sobie narobilam apetytu na taki makaron...
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam makarony, mogłabym jeść je każdego dnia :) A Twoja wersja carbonary przekonuje mnie, że powinnam w tym tygodniu przygotować właśnie ją na obiad :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że zachęciłam:)
UsuńPozdrawiam ciepło:)
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Bardzo lubię carbonarę, a Twoja jest niezwykle apetyczna :)
OdpowiedzUsuńMam włoskie gazety z przepisami, Twoje danie może śmiało konkurować nawet z nimi-kolebką przepisu ( nie wiem czy piszę logicznie -późno już)
OdpowiedzUsuńChyba zrozumiałam;) dziękuję:)
Usuńnajlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuńwłaśnie na dziś planuję carbonarę na obiad i już się nie mogę doczekać ;)
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich!
OdpowiedzUsuńJa też zawsze wybiorę prawdziwe masło w miejsce mikso-margaryno-niewiadomoczego, a wysokoprocentowa śmietanka w wielu dniach jest niezbędna by zwieńczyć dzieło. Prawdziwy ser, to ser tłusty, można co najwyżej ograniczać ilość spożywanych specyfików tego typu, ale z pewnością nie zdecydowałabym się na ich wersję light - odessaną ze wszystkiego co najważniejsze. Te foty są rewelacyjne!!! dodatek wina w sosie to najprzyjemniejsza aromaterapia dla moich nozdrzy pod słońcem!!!
OdpowiedzUsuńŚliczny makaron, też uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, ze nie mam nienagannej figury, ale i tak stosuję tłuste śmietany ;-P Rzadko kremówkę, ale lubię 30 i 36 % gęste śmietany :-D
Sery wybieram tłuste, masło zamiast margaryny... Moje motto: mniej, ale smaczniej :-)
mniej, ale smaczniej - właśnie o to chodzi!:)
UsuńPozdrawiam:)
Ależ pysznie mi wyszło :] Wielkie dzięki za genialny przepis
OdpowiedzUsuńCieszę, się bardzo:) Dziękuję i pozdrawiam:)
Usuńdziękuję :) Polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZjedliśmy... Boskie! Ten przepis pójdzie w świat!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! :) Pozdrawiam :)
UsuńZjedliśmy... Boskie! Ten przepis pójdzie w świat!
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie, ale oryginalna carbonara to to nie jest :) nie wiem tylko po co "ulepszać" coś, co już samo w sobie jest pyszne, komplikując sobie wszystko i to bardzo. Ja stawiam jednak na prawdziwe, włoskie spaghetti carbonara! ciao :)
OdpowiedzUsuńOryginalne to niezbyt trafne określenie w przypadku carbonary ;) We Włoszech robi się ją na kilka sposobów w zależności od regionu :) Moja wersja nie jest jakoś bardzo skomplikowana :) Dodałam wino, które bardzo wzbogaca smak, ale jak napisałam, jest składnikiem opcjonalnym :)
UsuńPoza tym, lubię eksperymentować w kuchni i zmieniać nawet najbardziej tradycyjne potrawy, ponieważ sprawia mi to przyjemność. Nikogo nie zmuszam do testowania moich wersji :)
Pozdrawiam :)
Wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, wszystkie składniki mam już wiem co będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smacznego! :)
Usuńja zrobiłam carbonarę z Twojego przepisu jednak użyłam kiełbasy, miałam w domu, więc skorzystałam :) Pychotka. Najlepsza carbonara jaką jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że nie zrezygnowałaś z powodu braku jednego ze składników :)
UsuńDzięki i pozdrawiam ciepło! :)
W trakcie gotowania :)
OdpowiedzUsuńNiemniej jednak klasyczna carbonara jest beż śmietanki. Tu trochę na temat samej potrawy:
OdpowiedzUsuńhttp://nafrasunek.wordpress.com/2013/01/13/makaron-alla-carbonara-pasta-alla-carbonara/
Możliwe :) Niemniej jednak ze śmietanką smakuje wyśmienicie :)
UsuńBardzo, bardzo dziękuję za rewelacyjny przepis! Jestem mamą 5,5mc Tadka, który jest dość absorbującym maluszkiem i codzienne gotowanie to nie lada wyczyn a Twój przepis okazał się prosty a przy tym niezwykle smaczny obiad mi wyszedł!
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że przepis się podoba i smakuje :)
UsuńPozdrowienia dla Ciebie i Malucha :)
wyjdziesz za mnie ? też jestem maniakiem makaronu a nie chce mi się już gotować samemu ;P hehe
OdpowiedzUsuńahahaha, muszę z przykrością stwierdzić, że moje serce należy już do innego ;)
UsuńDzięki za propozycję ;)
Powiem tak: "to jest to'. Uwielbiam carbonare, do jej robienia podchodziłem już 2 razy i po tych próbach zrezygnowałem na ok. 2 lata. W tych przepisach czegoś brakowało. Aż do zeszłego tygodnia jak przypadkowo znalazłem ten przepis. Pomyślałem sobie ee tam i tak znowu nie wyjdzie:) Ale zaszył mi się ten przepis w głowie i w końcu dzisiaj zrobiłem. No po prostu cudo. Niczego więcej nie potrzeba. Wszyscy dosłownie oblizywali talerz. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńJest mi niezmiernie miło, że carbonara w końcu się udała i wszystkim tak smakowała :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz :)
A ja za momencik zabieram się za gotowanie tego specjału. Jestem bardzo ciekawa tego smaku, bo nigdy nie jadłam carbonary. Twoje zdjęcie tak mnie zachęciło, że już się nie mogę doczekać. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńbizuteriamoniki.blogspot.com
Cieszę się :) Smacznego :)
Usuńp.s. nie zostawiaj adresu swojego bloga, znajdę Cię bez tego :)
Wczoraj zrobiłam Twoją carbonarę, po raz pierwszy użyłam śmietanki 30% zamiast zwykłej, której dodawałam zazwyczaj i co za różnica! Sos pyszny, kremowy! A dodatek białego wina sprawił, że prosty makaron stał się bardziej wyrafinowany. Pycha! Na pewno zajrzę do Ciebie po kolejny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo za miły komentarz :) Bardzo się cieszę, że carbonara się udała i smakowała :)
UsuńZapraszam do korzystania z kolejnych przepisów :) Pozdrawiam!
Dzisiaj wypróbowałam Twój przepis. Jest GENIALNY!!! Dziękuje
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńŚwietny przepis! Właśnie się gotuje i zobaczymy co mi z tego wyjdzie, szkoda że bez wina :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, że bez wina, ale gwarantuję, że mimo wszystko będzie pyszne :)
UsuńFantastyczny przepis. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Cieszę się, że się podoba :)
UsuńByło pysznie - ciekawe co mąż powie, jak wróci do domu?, ale ja jestem w niebie - dzięki;)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę :) Oby Mąż też był zachwycony :)
UsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
Wypróbowałam już Twoją carbonere, pesto brokułowe i curry. Czy wszystkie Twoje przepisy są takie znakomite???
OdpowiedzUsuńSzykuję się na humus z cieciorki:)Pozdrawiam i dziękuję za ucztę smakową!
Mam nadzieję, że wszystkie Ci posmakują :)
UsuńTo ja dziękuję i pozdrawiam :)
Ten przepis jest genialny! Zachęciło nas piękne zdjęcie ;-) Aż szkoda, że idzie lato i nie można objadać się bezkarnie... Dziękujemy i pozdrawiamy! Miło oglądać ludzi z pasją.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za przemiłe słowa :)
UsuńPozdrawiam :)
Niesamowicie dobre :) Wspaniałe danie w sam raz na Dzień Kobiet :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam. Od dziś zaczynam "smakować" kolejne Twoje potrawy.
Dziękuję :) Cieszę się, że smakowało :)
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Ręce umyte, składniki gotowe, zabieram się z rodziną do gotowania. Mam przeczucie, że wyjdzie świetnie :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia! :) Daj znać czy smakowało :)
UsuńJak bardzo żałuję, że nie weszłam tutaj przed wyprawą na zakupy, żeby dodać do listy białe wino. Już trudno, następnym razem. Tymczasem zabieram się za carbonarę :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia :) Mam nadzieję, że będzie smakowało:)
UsuńNastępnym razem wino obowiązkowe ;)
Pozdrawiam :)
Serek mascarpone? Wydaje mi sie dziwnym połączeniem aczkolwiek musze spróbować. Ja do swojego carbonare dodaje zioła prowansalskie z odrobiną ocetu balsamicznego polecam :-)
OdpowiedzUsuńNormalnie boska potrawa :) własnie zrobiłem :) Jesteś genialna :) dzieki
OdpowiedzUsuńPYSZOTA!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś zrobiłam na obiad famili :D I no pyszota :D Milion razy lepsze niż to z "lubelli". Tylko, jeśli chodzi o przyprawy, to dodałam trochę bazylii i ziół prowansalskich. Pyszności :D
Dziękuję za przepis :)
Ogromnie mnie to cieszy :)
UsuńDzięki za komentarz :) Pozdrawiam :)
Na prawdę fajny i rzetelny przepis na carbonarę . Jutro go wypróbuję z maleńką modyfikacją , bo ja juz tak mam ;) Dziękuję i pozdrawiam Cię Monia :)
OdpowiedzUsuńAga
Dziękuję :) Daj znać co zmieniłaś :D
UsuńPozdrawiam :)
Dlaczego pakujesz do carbonary śmietanę? Oryginalny przepis nie ma śmietany i jest o niebo lepszy.
OdpowiedzUsuńbo lubię :)
Usuń"musi być śmietana" - wcale nie musi, kwestia gustu niby, ale wystarczą jajka. I raczej całe jajka, nie tylko żółtka
OdpowiedzUsuńMoże nie do końca zrozumiałeś mój tekst ;) Przepisy są różne, mój akurat jest ze śmietaną i gwarantuję Ci, że jest pyszny :) Jeśli nie chcesz użyć śmietany to ja na pewno nie będę miała z tym problemu :)
UsuńPozdrawiam :)
Przepyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to danie :) do tego lampka białego połwytrawnego wina ..... mniam
OdpowiedzUsuńwyglada pieknie,nie mam dzis skladnikow ale jutro zrobie.pozdrawiam kobert
OdpowiedzUsuńJa dodałam śmietanę 18% i również dobrze wyszło, mimo, że robiłam ją pierwszy raz. Na pewno powrócę do przepisu:)
OdpowiedzUsuńmeega przepis, mega danie <3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis,właśnie zaczęłam ja robic z pysznym włoskim makaronem z Lidla :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na carbonarkę jaki znalazłam:-)
OdpowiedzUsuńJa robię ją (carbonarę) od 8 miesięcy - przez ten czas zdarzało mi się kilka razy jadać carbonarę na mieście i żadna nie dorasta tej do pięt. Chciałbym przypisać sobie zasługi, że to ja, to dzięki moim niesamowitym zdolnościom kulinarnym, że wkładam serce w gotowanie, że dbam o najmniejszy szczegół - niestety nie tym razem - to wszystko przez ten przepis i tego bloga i jego autorkę.
OdpowiedzUsuńPS dziś popełnię to danie po raz n-ty ;)
Dziękuję z cudowny przepis zrobiłam go w wersji Light po prostu cudo :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj według Twojego przepisu swoją pierwszą carbonarę :) Zrezygnowałam jednak z wina i cebulki. Dodatkowo przyprawiłam suszonym majerankiem i rozmarynem. Wyszło przepyszne! Na pewno to danie na stałe zagości w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam wszystkim za wsparcie :) Ogromnie mnie cieszy, że carbonara tak bardzo przypadła Wam do gustu :)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu i byłam zachwycona. Zazwyczas robilam inaczej carbonara lecz chcialam tym uzyskać inny smak. Pyszne polecam!
OdpowiedzUsuńMmmmm.....uwielbiam Carbonarę :) Polecam przepis, testowany kilkakrotnie!!
OdpowiedzUsuńJa właśnie zrobiłam ten sos według twojego przepisu i jest przepyszny. Dzięki i pozdrowienia
OdpowiedzUsuńOgromnie mnie to cieszy :)
UsuńPozdrawiam :)
smaczności ;)
OdpowiedzUsuńdziś ja skorzystałem z przepisu, rewelacja! wszystkim smakowało od 4 do 33lat:) wielkie dzięki za podzielenie się przepisem!
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmm pycha:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam carbonare i na pewno nie ostatni ale na pewno z Twoim przepisem:)
Wygląda smacznie :*. Ja jednak robię carbonarę bez czosnku i cebuli, nie przepadam za nimi :o. Goraco Pozdrawiam :D.
OdpowiedzUsuńGenialny przepis. Sprawdziłem i gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuńDzis na obiad na pewno carbonara :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! ja osobiście troszeczkę przypalam cebulkę. najlepszy boczek znalazłem w polo....rket. 400ml śmietany wystarcza na 5 osób. Pozdrawiam autorkę strony!
OdpowiedzUsuńcudownie mi wyszło :P dzięki wielkie!!
OdpowiedzUsuńMialam smietanke 18% zrobilam jak w przepisie i sie zwazyla? Uzywam ja do penne i nigdy nie bylo takiej sytuacji, choc pierwszy raz w polaczeniu z zoltkami.. gdzie popelnilam blad? Gdyby nie to, danie przepyszne:-)
OdpowiedzUsuńNajczęściej śmietana waży się przy dużej różnicy temperatur (między śmietaną, a zawartością patelni). Warto użyć śmietanę w temperaturze pokojowej lub najpierw (przed wlaniem na patelnię) dodać do śmietany trochę sosu z patelni (w tym wypadku będzie to sos powstały ze szklenia cebulki z winem).
UsuńPozdrawiam! :)
izomorfia3
OdpowiedzUsuńWłaśnie skorzystałam z Twojego przepisu na ten makaron :)
Pierwszy raz rodzina wyjadła wszystko do okruszka-nie zostało resztek.
Użyłam Rieslinga,niczego nie dodawałam " od siebie " wszystko wg przepisu-dziękuję! :D
Ekstra! :) Bardzo mnie to cieszy :)
UsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej ;)
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Po raz pierwszy zmierzyłam się z carbonarą i ku mojemu zaskoczeniu wyszła rewelacyjnie ! Super przepis, na pewno wrócę tu nie raz ;)
OdpowiedzUsuńDzięki! Bardzo się cieszę :) Wpadaj częściej :)
UsuńKorzystałam z tego przepisu juz wiele razy, za każdym razem wychodzi mi troszkę inaczej (różne proporcje, albo czegoś akurat nie mam), ale i tak za każdym razem jest rewelacyjne! Dzięki za tak smaczny przepis!!!!
OdpowiedzUsuńKilka dni temu skorzystałam z przepisu. W efekcie dziś biegnę po boczek i robię powtórkę :)) bardzo dobre! dziękuję za pyszny przepis :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agnieszka Wi
Super! Pierwszy raz przygotowałam Spaghetti carbonara, bałam się, że nie wyjdzie, a tu proszę...
OdpowiedzUsuńNawet smaczne. ;-)
Pozdrawiam serdecznie
Najpierw wpadłam do Ciebie po risotto a teraz po makaron :) Dla oszczędności kalorii zamienię tylko boczek na szynkę bądź kurczaka i zabieram się za przygotowanie! Dam znać jak wyszło w tej "odchudzonej" wersji :)
OdpowiedzUsuńale z kurczakiewm to ie carbonara...troszke chudego boczku sie daje...;)
UsuńOrgia smaków na talerzu :D
OdpowiedzUsuńSuper smakuje ten makaron carbonara, dzięki
OdpowiedzUsuńMakaron mogę jeść cały czas, tak jak Włosi, uwielbiam zwłaszcza spaghetti
UsuńMąż raz zrobił carbonare i zraziliśmy się wszyscy. Bardzo długo był to obiad skreślony z naszej listy, do czasu aż znalazłam ten przepis. Tak ta Carbonara posmakowała, ze dwa dni z rzędu musiałam ją zrobić. I jutro jest kolejny raz i na pewno nie ostatni. Dzięki ��
OdpowiedzUsuńMusi być śmietana?? Byłaś we Włoszech że mówisz takie głupoty? Nigdy w życiu Włoch nie poda spaghetti carbonara że śmietaną, haha śmiechu warte.
OdpowiedzUsuńniewazne czy poda......jest smaczne A jak smakuje to ok0 ja roilam z mascaropne pliius boczek.... pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Usuńmoże być cheddar zamiast parmezanu, bo akurat tylko tego składniku nie mam...?
OdpowiedzUsuńmoze ale lepszy jest do tego parmeza
UsuńPrawdziwa włoska carbonara nie ma ani bulionu ani (broń boże!) śmietany
OdpowiedzUsuńJest tam tylko boczej, jajka, ser i pieprz( od tego się wzięła nazwa)
Ten przepis to jakiś makaraon na sposób polski ''ala karbonara''
Tak :)
UsuńPrzepis wypróbowany - wychodzi pychotka :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, jestem świeżo po zjedzeniu ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Dopiero co jestem po posiłku, a już mam ochotę dalej jeść – wszystko przez Ciebie :-). I jak tu schudnąć...
OdpowiedzUsuńCarbonarę uwielbiam, ale niestety nie trafiłam w Polsce na restaurację, w której robiliby ją prawdziwie po włosku. Mieszkałam kilka lat we Włoszech i jestem uzależniona od makaronów... No nic, trzeba sobie radzić samemu. Sprawdzimy Twój przepis przy następnym weekendzie! Wygląda pięknie, zapewne równie dobrze smakuje! Pozdrawiam :-).
To jest tragedia jakaś tradycyjny przepis już piszę sos: 100-200g pecorino
OdpowiedzUsuńPieprz dużo
Jajka 3
Reszta:
Guanciale ,150g
Makaron 450g i tylko sól trzeba dać 1 łyżeczka
Najbardziej tradycyjny przepis.
Zamiast guanciale można pancette ,prosciutto,salami nie szynkę szwardzwaldzką.zamiast pecorino można dodać parmezan.
Uwielbiam! Teraz carbonarę robię tylko z Twojego przepisu 😍
OdpowiedzUsuńvan
OdpowiedzUsuńerzincan
sivas
ağrı
manisa
3VQ7A
görüntülü.show
OdpowiedzUsuńwhatsapp ücretli show
7SX
https://titandijital.com.tr/
OdpowiedzUsuńafyon parça eşya taşıma
düzce parça eşya taşıma
erzincan parça eşya taşıma
elazığ parça eşya taşıma
PWW
golden goose
OdpowiedzUsuńjordan sneakers
a bathing ape
kd 12 shoes
kyrie shoes
kyrie shoes
off white
bape hoodie
goyard bag
nike sb
maraş evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńosmaniye evden eve nakliyat
adıyaman evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
ordu evden eve nakliyat
EKTSJ
68B7F
OdpowiedzUsuńKastamonu Evden Eve Nakliyat
Erzurum Şehir İçi Nakliyat
Tekirdağ Şehirler Arası Nakliyat
Bayburt Şehir İçi Nakliyat
Ünye Boya Ustası
Muş Şehirler Arası Nakliyat
Pursaklar Fayans Ustası
Ünye Oto Elektrik
Muş Lojistik
2DEF1
OdpowiedzUsuńBulut Madenciliği Nedir
resimli magnet
Kripto Para Kazma
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır
Coin Nedir
resimlimagnet
Kripto Para Kazanma Siteleri
Coin Nasıl Üretilir
Kripto Para Madenciliği Siteleri
12B4D
OdpowiedzUsuńedirne bedava görüntülü sohbet sitesi
Çanakkale Canli Sohbet
trabzon rastgele sohbet uygulaması
bayburt sohbet muhabbet
igdir görüntülü sohbet kadınlarla
bartın rastgele sohbet
Amasya Canlı Sohbet
görüntülü sohbet ücretsiz
Ağrı Sohbet Sitesi
kd shoes
OdpowiedzUsuńoff-white
kyrie 7 shoes
golden goose outlet
off white shoes
kyrie 9
bape
off white jordan 1
cheap curry shoes
jordan shoes
شركة تنظيف فنادق بجازان t9lOPDaYUz
OdpowiedzUsuń95E981F123
OdpowiedzUsuńorganik düşmeyen takipçi