29 listopada 2011
Ciasteczka razowo-owsiane z orzechami
Szukałam różnych przepisów na ciasteczka owsiane i powiem szczerze, że żaden mnie nie satysfakcjonował. Albo wydawały mi się za tłuste, albo miały w składzie rodzynki, których nie lubię:P
Na prośbę kolegi, który również dba o zdrowy skład swoich potraw wymyśliłam swój przepis na ciasteczka owsianko-razowe:)
Składniki:
4 łyżki otrąb pszennych
10 łyżek otrąb owsianych
3 łyżki mąki pszennej razowej
2 dojrzałe banany
4 łyżki zmielonych orzechów ziemnych
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych i migdałów
1 kubeczek jogurtu naturalnego 1% (180g)
(ulubione owoce - ja dałam 3 łyżeczki konfitury mamy)
1 jajko
mleko 0,5%
możesz dodać również kawałki czekolady, daktyle, rodzynki, borówki etc.
Jeśli nie chcecie dodawać owoców, dodajcie brązowy cukier (ok. 1/3 szklanki)
Przygotowanie:
Banany ugnieść, dodać jogurt i wszystkie suche składniki. Wbić jajko i urobić ciasto. Będzie się ciężko mieszać, gdyż masa jest bardzo treściwa. Jeśli jest zbyt zbita, dolej odrobinę mleka. Orzechy które dodajesz nie muszą być mielone! Z powstałej masy formuje małe placuszki (ciasto nie urośnie) i wykładam na blaszce. Ja posypałam moje ciastka kawałkami pistacji:) Następnie wsunąć blaszkę do rozgrzanego do 160*C piekarnika i piec 25min.
Gotowe ciasteczka muszą ostygnąć. Po ostygnięciu przełóż je do blaszanego pudełka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zaluje, ze mam zepsuty piekarnik :<
OdpowiedzUsuń~ nadzia