18 lutego 2014

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i wołowiną

papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy

Znacie takie uczucie kiedy wszystko w Waszym życiu wraca na właściwe tory?
Nie zmieniłam pracy (bo mam świetną), nie zmieniłam też faceta (bo mam świetnego), więc bez wielkich rewolucji. A jednak!
Wzmożona aktywność fizyczna sprawiła, że jestem bardziej zorganizowana i zmotywowana do wszelkich działań :) Z siłowni wracam totalnie zmęczona fizycznie, ale pozytywnie nastawiona do pracy umysłowej. W dodatku dzięki regularnemu bieganiu dosyć mocno zmienia się moje ciało w tych najbardziej uciążliwych dla kobiet miejscach (uda, pośladki, brzuch). Nie byłoby to możliwe tylko dzięki diecie!
Diety nie stosuję, ale jem zdrowo i mam dla Was propozycję na zdrowy i pyszny obiad. Papryka faszerowana to klasyk, ale warto urozmaicać stare przepisy. Ja tym razem ryż zamieniłam na kaszę jaglaną i jak do tej pory jest to moja ulubiona wersja zapiekanej papryki jaką jadłam. Soczysta, lekko pikantna i bardzo pożywna. Ledwo dałam radę z jedną sztuką ;)
Wołowinę możecie zastąpić kurczakiem lub indykiem, albo całkowicie zrezygnować z mięsa. Jeśli jednak trenujecie to białko akurat się przyda :)

Składniki (5 porcji):
5 papryk
500g mielonego mięsa wołowego (może być inne np. z indyka)
200g kaszy jaglanej + woda do gotowania
200g pieczarek
1/2 cukinii pokrojonej w drobną kostkę
1 czerwona cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 papryczka chilli drobno posiekana
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki pesto pomidorowego
1 łyżka suszonych pomidorów
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
500g pulpy pomidorowej + 1 łyżeczka soli + 1łyżeczka cukru

garść świeżych ziół - u mnie rozmaryn

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku ciepłą wodą. 400ml wody zagotuj w rondelku z grubym dnem. Do wrzącej wody wsyp przepłukaną kaszę jaglaną i gotuj pod przykryciem przez ok. 12min na malutkim ogniu. Po wchłonięciu całej wody przez kaszę zdejmij garnek z ognia. Dodaj 3 szczypty soli oraz 2 łyżki oliwy (lub oleju orzechowego-polecam) i wymieszaj.
Przygotuj papryki. Zetnij ogonek papryki i wydrąż środek czyszcząc pozostałości po gnieździe nasiennym (najlepiej łyżką). Cukinię, pieczarki, papryczkę chilli i cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Mięso przełóż do dużej michy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi warzywami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pesto, zioła i suszone pomidory (sypkie; nie z oleju). Całość dokładnie wymieszaj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.
Piekarnik rozgrzej do 200*C.
Papryki faszeruj gotowym farszem i układaj je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlej pulpę pomidorową (doprawioną solą i cukrem) nie omijając papryk.
Naczynie żaroodporne zamknij lub przykryj folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200*C przez około 1 godzinę, sprawdzając co jakiś czas czy papryka się nie przypala. Gotowa papryka powinna być miękka, a jej skórka pomarszczona i/lub popękana.

Upieczone papryki wyłóż na talerze, polej sosem i posyp świeżymi ziołami.

Smacznego :)


papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy
papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy
papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy
papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy
papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy
papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy
papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy
papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy
papryka, faszerowana, przepis, kasza jaglana, wołowina, dietetyczne przepisy


78 komentarzy:

  1. pycha , lubię nadziewane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! A kasza jaglana sprawdza się idealnie :)

      Usuń
    2. Nie lubię nadziewanych warzyw, ale ogólnie wyglądają fajnie, kolorowo ;) Zawsze to jakiś pomysł.

      Usuń
    3. Ja również, pomijając de wolaja heheh

      Usuń
  2. wygląda świetnie i dosyc prosto :) chyba w tym tygodniu spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja spróbowałam i jest świetne:) Warto sprawdzić, moja opinia jest pozytywna.

      Usuń
  3. Monia you take beautiful pics! Looks delicious!

    - Evelyn

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks Eve :*
      Anyway, we should catch up someday! :)

      Usuń
  4. super danie , przygotowywałam wczesniej kotlety z kaszy jaglanej .cała moja rodzinka zajadała się nimi.czas na papryczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstra! :) Które jaglane: z marchewką czy cukinią?
      Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  5. bardzo lubię jaglankę i twoja propozycja bardzo mi sie podoba! do przetestowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też zapisuję :) Ostatnio naczytałam się jaka kasza jaglana jest super i staram się ją wprowadzić do diety. Dziecko już wcina tą kaszę. Prześliczne zdjęcia u Ciebie jak zwykle!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wykorzystalam ten przepis na dzisiejszy obiad. Wyszlo przepyszne :) Mam tylko jedno pytanie: czy po przekrojeniu papryk tez Ci wylecialo tak strasznie duzo wody? Czyzby to byla wina pieczarek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc moje papryki były soczyste, ale dość zbite i stabilnie stały do zdjęć ;) Bardzo ciasno upchałam farsz - może dlatego nie wyleciał żaden płyn przy przekrojeniu. Może Twoja kasza jaglana była przewodniona i nie pochłonęła soku z pieczarek i mięsa?

      Usuń
  8. Monika, żyjesz jeszcze ;)? Dzisiaj mijają 4 miesiące od ostatniego wpisu, odezwij się.

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Kasiu :) Żyję, aczkolwiek zawalona pracą jak nigdy :( mam nadzieję wrócić w lipcu!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A nowego wpisu jak nie było tak nie ma :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liczę na powrót w połowie lipca! :) Niestety, ale praca, remont i inne niespodziewane obowiązki mnie wykańczają :(

      Usuń
  11. super przepis :) muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne zdjęcia <3
    Oddasz mi ten półmisek/tacę (?) *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      w grę wchodzi jedynie wymiana ;)

      Usuń
    2. Uuu, no to kiepsko, a odsprzedać chociaż? :D

      Usuń
    3. hehe, chętniej kupię kolejną ;)

      Usuń
  13. Bardzo ładne ;) ZAPRASZAM DO NAS -----------> http://pierwszekrokiwkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna, uwielbiam faszerowane papryki i kaszę jaglaną:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda pysznie! uwielbiam faszerowaną paprykę, cukinię czy bakłażana, Twoja propozycja jest baaardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniała ta papryka, jutro sprawie taki obiad moim skarbom ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ślinka cieknie...super smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. No i ładnie rozpisane. Tak jak lubię czyli urozmaicony wpis zdjęciami. Wiem jak to wygląda i to mnie zachęca. Tak trzymać!

      Usuń
  19. Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie pozdrawiamy, http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Szkoda, że nie mogę jeść papryki ;) Aczkolwiek sam deficyt kaloryczny sprawi, że zrzucimy na wadze. Ale przecież nam nie tylko o to chodzi, a o zdrowy tryb życia :) Ja akurat chodzę na siłownie i muszę przyznać, że gdy robię sobie dłuższą przerwę, niż dwa dni, to zaczynam być nerwowa i jestem oklapnięta, bez energii. Po prostu mi tego brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Robię taką paprykę często na spotkania z znajomymi, rodziną i bardzo im smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Szybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)

    Przepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.

    OdpowiedzUsuń
  23. So yummy thanks !
    Plz visit me too at http://www.cakecentral.co.in

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam się głodna :) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo dobre ! Jednak wymaga ok. 90 min w piekarniku, aby skórka dobrze zmiękła.

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  27. genialna! trochę zmodyfikowany przepis mojej mamy, muszę spróbować tej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  28. Robię taką paprykę często na spotkania z znajomymi, rodziną i bardzo im smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Smakowity przepis. Nie każdy lubi paprykę, ale nawet jeśli nie jest się jej fanem to trzeba spróbować czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  30. Super zdjęcia i przepis, aż slinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda smacznie. To już wiem co będę robiła w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam takie dania - są szybkie w przygotowaniu i fantastycznie smakują! Ja, jakiś czas temu przygotowałam pomidory faszerowane kaszą kuskus i natką pietruszki - smakowały wybornie (również przyrządza się je w piekarniku).

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo smaczna faszerowana papryka <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie przepadam za papryką, ale tak podana bardzo mi smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  35. Best place where you can get all the old songs lyrics of all bollywood songs in hindi and all these songs lyrics in hindi are free. Don't miss this. This is the best place where we can get lyrics in hindi for free. Visit us to get the lyrics collections. We have the best music albums lyrics in hindi. If you want lyrics in hindi of your favourite bollywood song get it here. hindi songs lyrics

    OdpowiedzUsuń
  36. Confused is fitness band under 5000 is better? Don't be. Get the best fitness band in india and start your fitness journey. best fitness band under 1500

    OdpowiedzUsuń
  37. Call for all the aspiring artists for freelance artists jobs, freelance modelling jobs, freelance acting jobs, freelance singing jobs and for freelance stylist jobs.
    jobs for models

    OdpowiedzUsuń
  38. Looking for the oven with the best brand? Get best microwave with best convection, solo oven, grill microwave, under 5000,10000,15000. best microwave oven under 10000

    OdpowiedzUsuń
  39. Enjoy every occasions with gifts and presents. Buy unique gifts for your parents, unique gifts for grandma, unique gifts for grandpa and make your celebrations big.
    gifts for grandpa

    OdpowiedzUsuń
  40. Checkout the best motivational quotes, inspirational thought, best good morning quotes, good night thought, sad, love, life suvichar and status. quotes in hindi

    OdpowiedzUsuń
  41. This is my first time i visit here. I found so many entertaining stuff in your blog, especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the leisure here! Keep up the good work. I have been meaning to write something like this on my website and you have given me an idea
    Latest Ind Govt Jobs

    OdpowiedzUsuń
  42. Взять без учетный перевод в интернете не так уж и просто, но в то же время, весьма возможно. Существует огромнейшее множество страниц, которые дают возможность направлять денежные средства практически скрытно линк. большинство наблюдают проблему персонального перевода электронных счетов. Удаленная работа, в частности, фриланс, практически все работодатели

    OdpowiedzUsuń
  43. Hi..... Your information is Really True. Thanks For Sharing article.

    OdpowiedzUsuń
  44. I saw your article well. You seem to enjoy majorsite for some reason. We can help you enjoy more fun. Welcome anytime :-)

    OdpowiedzUsuń