Jaka jest Wasza ulubiona pizza?
Ja chyba nie mogłabym się zdecydować. Uwielbiam chyba wszystkie dodatki jakie istnieją i w przeróżnych zestawieniach. No może z wyjątkiem pizzy hawajskiej, chociaż myślę, że i do niej się kiedyś przekonam ;)
Nie muszę chyba nikogo namawiać do pizzy, bo przecież wszyscy ją kochamy :) Dziś przepis na pizzę bardzo klasyczną i popularną czyli Capricciosę. Rzadko zamawiam Capricciosę w pizzeriach, ponieważ nie mam zaufania do tamtejszych szynek, aczkolwiek bardzo chętnie przygotowuję ją w domu :)
Z podanego przepisu na ciasto wyszły mi dwie cienkie pizze o średnicy ok 20cm, natomiast dodatki podaję na jedną z nich :)
Składniki:
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
12,5g świeżych drożdży
szczypt cukru
sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skórki
sól do smaku
cukier do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano)
świeżo mielony pieprz do smaku
dodatki:
4-5 średnich pieczarek
kilka plasterków szynki
1 kulka mozzarelli - 125g
listki bazylii
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier, a następnie zagęść 2 łyżkami mąki, wymieszaj i pozostaw na 10-15minut. Do miski wsyp mąkę z solą i wydrąż dołek. Wlej drożdże i oliwę, a następnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotuj sos i dodatki, a także pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 250*C.
Wszystkie składniki na sos zblenduj razem. Dodatki pokrój na mniejsze kawałki.
Ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części.
Każdą z części rozwałkuj na placek o średnicy ok 20cm, posmaruj 2 łyżkami sosu pomidorowego, połóż 3/4 pokrojonej na kawałki mozzarelli, rozłóż kawałki szybki i pieczarki, a na koniec resztę mozzarelli. Pizzę piecz w piekarniku do zarumienienia (przez około 15-20 minut).
Podawaj gorącą przyozdobioną listkami świeżej bazylii.
Smacznego :)
Boska! Aż się zrobiłam głodna!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie... :D Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńAle Ci wyszło super ciasto! Ja nigdy nie mam szczęścia do pizzowego spodu.. Zawsze mi wyjdzie nie takie jak trzeba, a Twoje jest idealne. Zazdroszczę :) Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńCienkie ciasto mi zwykle wychodzi :) Z puszystym różnie bywa :P
UsuńDziękuję za komentarz :)
pięknie to wygląda, sama przepadam za pizzą chyba o każdym smaku (oprócz pikantnej), a Twoja jest naprawdę smakowita.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię pikantne pizze, ale nie aż takie ogniste ;)
UsuńDzięki! Pozdrawiam :)
mmm, jaka pyszna;)
OdpowiedzUsuńChyba jutro spróbuje ją zrobić ;D
pysznie wygląda ;) o jak ja uwielbiam pizzę :D
OdpowiedzUsuńja kocham hawajską, amore i capri
OdpowiedzUsuńJa też nie wiem jaka pizza jest moją ulubioną, jakie musi mieć składniki lu b jakie grube ciasto. Pizza to pizza i każdą z chęcią zjem, a ta Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie taka pizza jak Twoja jest moją ulubioną ;) Nie, nie chodzi o dodatki. Chodzi o ciasto :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam na cienki, wtedy składniki grają pierwsze skrzypce :) Chociaż czasem i puchatą wciągam ;)
Usuńja z domowych uwielbiam z pieczarkami, ale z tych kupnych mam tylko dwa rodzaje polo i jeszcze jedną, której nazwy nie pamiętam, ale Przemysław wie ;d
OdpowiedzUsuńświetnie wyszła pizza, takie ciękie ciasto, rewelacja:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńTeż nie lubię hawajskiej, a moja ukochana to klasyczna Margherita. I jeszcze do pizzy lubię jakiś ostry sos, chociaż wiem, że włosi by tego nie pochwalili :)
OdpowiedzUsuńU mnie niechęć do hawajskiej jest czysto teoretyczna, bo nigdy nie próbowałam. Jako dziecko nie lubiłam połączenia mięsa z owocami, ale do wielu rzeczy już się przekonałam, więc jestem przekonana że z hawajską będzie dokładnie to samo ;)
Usuńno więc ja hawajska tez najmniej
OdpowiedzUsuńdla mnie musi mieć cienkie ciasto i dobry domowy sos pomidorowy
Twoja wygląda idealnie!
O! No to trafiłam w gust idealnie :)
UsuńŚciskam :)
Wowza! What a nice pizza: just looks like it is freshly baked out of the oven. Fantastic job on photography too!
OdpowiedzUsuńWprost ubóstwiam capricciosę *__* Cieniutkie ciasto i pyszne dodatki - ale się zrobiłam głodna! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDzięki :) Tak na przyszłość radzę zajrzeć w zakładkę 'regulamin' :)
UsuńCiężko mówić o ulubionej pizzy, bo w zasadzie lubię każdą :). Chyba największą frajdę sprawiają mi eksperymenty w doborze składników. Twoja capricciosa wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pizzę :) chętnie spróbuję tej z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie jest w piekarniku :) o efekcie napisze..
OdpowiedzUsuńCzekam :)
UsuńSpróbowałam zrobić pizzę według twojego przepisu i wyszła przepysznie. Ciasto lepsze niż w niejednej restauracji. Cała rodzinka zachwalała, więc pewnie jeszcze ją kiedyś przygotuję :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za przepis :)
Spróbowałam, dziękuję za Twój blog !! kosztuję każdy przepis !!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Szalenie mi miło :)
Usuńaaa na jakim programie piec pizze ? góra dół bez termobiegu?
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuń"Ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części.
Każdą z części rozwałkuj na placek "
Zabiłaś właśnie całe ciasto i zniszczyłaś pracę drożdży, które napracowały się, aby wiązania ciasta były elastyczne ( i które trenowałaś wyrabiając ciasto) :(
Spróbuj proszę tak, a później opisz efekt :) :
Zanim dodasz rozpuszczone drożdże do mąki z solą - rozpuść pierwsze sól, ponieważ kryształki soli zabijają drożdże.
Oliwę dodaje się już po wyrobieniu ciasta (15 min), wcierając ją w ciasto, aż będzie idealnie plastyczne. Następnie musisz zagnieść kulę, aby "zamknąć" ciasto w środku - jednolita masa.
A teraz najważniejsze - ciasto MA BYĆ porządnie napowietrzone i ręcznie formowane. Wałek to zabójstwo dla ciasta na pizzę - usuwasz nim całe powietrze, w rezultacie wychodzi ci po prostu placek :)
Jak wyrośnie ciasto - delikatnie spłaszczona kula będzie idealnie podatna na formowanie - formuj palcami - do zewnątrz, tworząc koło.
Tak przygotowane będzie idealnie chrupiące, uzyskasz inny smak ciasta, a boki będą przyjemnie chrupiące i pulchne.