Nigdy nie wstawałam wcześniej rano aby upiec sobie pieczywo, ale w minioną sobotę stwierdziłam, że fajnie byłoby mieć taką weekendową tradycję :) Ciepłe domowe bułki zawsze wygrają z tymi sklepowymi. Z tym właśnie przekonaniem zabrałam się za moje twarogowe mini bułeczki. Przepis pochodzi, znowu, ze starych gazet, które dostałam do przejrzenia w domu rodzinnym mojego M.
Wyszły bardzo chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Mimo
stosunkowo niewielkiej ilości twarogu był on bardzo wyraźnie wyczuwalny.
Składniki (na 20 miniaturowych bułeczek):
500g mąki (wymieszałam pół na pół owsianą i pszenną pełnoziarnistą) + do podsypania
75g (3/4 kostki) świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki cukru
150g twarogu śmietankowego
6 łyżek letniej wody + do posmarowania
sezam do obsypania bułeczek
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże z cukrem zalej wodą. Do miski przesiej mąki, dodaj sól i twaróg, a następnie wymieszaj z płynną mieszanką z drożdży. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić do rąk i miski. Jeśli ciasto jest za suche dodaj trochę więcej wody. Wilgotność ciasta w dużej mierze zależy od wilgotności mąki i rodzaju twarogu. Jednak wyrabiaj ciasto przez jakiś czas zanim dodasz więcej wody. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (ok 20minut). Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i utwórz z nich wałki. Każdy wałek podziel na ok 10 sztuk czyli z całości wyjdzie ok 20 miniaturowych bułeczek. Uformuj z nich dowolny kształt, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem bądź matą silikonową. Ciasto na blaszce pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie posmaruj wierzch wodą za pomocą sylikonowego pędzelka i obsyp ziarnem, ziołami lub ulubioną przyprawą. Ja użyłam sezam i płatki chilli. Bułeczki piecz w temperaturze 200*C (góra i dół) przez około 20minut.
Podawaj jak najświeższe.
Wyglądają pysznie, chociaż szkoda byłoby mi poświęcić jedyny dzień, gdy mogę się wyspać, na poranne pieczenie. ;)
OdpowiedzUsuńsen, wiadomo, najważniejszy :) Pozostaje poszukać najlepszej piekarni :)
Usuńalbo piec późniejszą porą ;) Ja mam taką małą teorię, że pieczywo wychodzi lepiej jak się je piecze w nocy ;) Polecam przy chlebie :)
UsuńSuper jutro na śniadanie takie bułeczki zrobię:)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego :)
Usuńmam nadzieję, że kiedyś mi też uda się zafundować sobie taką weekendową tradycję :) póki co przez studia mogę sobie tylko pomarzyć ;)
OdpowiedzUsuńMimo wszystko polecam piec pieczywo :) Możesz to robić późniejszą porą :) Kiedyś w nocy upiekłam chleb z przeróżnymi dodatkami i ten przepis to kwintesencja domowego pieczenia, ponieważ nie znajdziesz takiego pieczywa w sklepie, ani piekarni....
Usuńhttp://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/10/szybki-chleb-wielozbozowy-z-oliwkami-na.html
ostatnie zdjęcie z tymi 4 bułeczkami jest piękne :]
OdpowiedzUsuńprzepis bardzo atrakcyjny.
dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńWitam, mam głupie pytanie :-) Co to jest twaróg śmietankowy? Czy to jest ser biały w kostce?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
UsuńŚwietne! Zaraz zabieram się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńinformative post high quality replica bags read this post here go to this site Get More Info YSL Dolabuy
OdpowiedzUsuńContinue Reading replica louis vuitton bags read what he said Hermes Dolabuy visit dolabuy.co
OdpowiedzUsuńyeezy shoes
OdpowiedzUsuńpaul george shoes
fear of god
supreme official
bape
goyard bags
jordan travis scott
jordan 12
yeezy
off white
air jordan travis scott
OdpowiedzUsuńoff white
cheap golden goose sneakers
golden goose sneakers sale
a bathing ape
bape hoodie
golden goose us outlet
fear of god hoodie
golden goose sneakers
cheap hermes belt