W takie beznadziejne deszczowe wieczory proponuję mały deserek na poprawę samopoczucia:)
Składniki (na 2 porcje):
1 banan1 gruszka
1 małe jabłko
4 łyżki jogurtu 1%
1/2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
mleko
cukier brązowy
Przygotowanie:
Do garnka z wodą wkładam miseczkę, a do niej pokruszoną czekoladę. Oba
naczynia umieszczamy na palniku i doprowadzamy wodę do wrzenia.
Zostawiamy na małym ogniu i czekamy aż czekolada się rozpuści. Dolewamy
trochę mleka aby konsystencja była bardziej płynna. Ja przełamałam
delikatnie gorzki smak czekolady brązowym cukrem, ale tylko odrobiną (ok
1/3 łyżeczki)! Gruszkę i jabłko kroimy w kostkę, a banana w talarki
(ja zostawiłam jabłko i gruszkę w skórce:)). Układamy warstwowo w
szklankach i przekładamy jogurtem. Górę owoców oblewamy jeszcze ciepłą
czekoladą, obsypujemy delikatnie mielonymi orzechami i dekorujemy owocem
(ja ułożyłam paski jabłek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz