Od jakiegoś czasu nie jem słodyczy, a przynajmniej bardzo się staram, dlatego było mi turbo ciężko opracować dla Was ten wpis. Ciasto zjadłam osobiście (nie sama!), ale ponad miesiąc temu i niestety wcześniej nie znalazłam czasu na publikację. Przy obrabianiu zdjęć śliniłam się do ekranu wspominając smak ciacha. Dzięki jabłkom placek jest bardzo wilgotny, a jego cynamonowy zapach niesamowicie pobudza apetyt. W dodatku przyrumieniony wierzch przepełniony jabłkami wygląda pięknie :)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Nigellissima.
Składniki (tortownica Ø 23cm):
100g masła
250g mąki pszennej (wymieszałam z
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150g drobnego cukru (użyłam trzcinowego)
2 jajka
skórka otarta jednej niewoskowanej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75ml mleka 3,2% o temp. pokojowej
3 jabłka twarde (ok 500g)
dodatkowo:
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem ręcznie lub za pomocą miksera. Po uzyskaniu jasnej kremowej masy dodawaj stopniowo jajka. Następnie dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Rozgrzej piekarnik do 200*C.
Jedno z jabłek obierz, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Pozostałe dwa jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie w plasterki. Ułóż je koncentrycznie, zaczynając od zewnątrz.
Cukier trzcinowy i cynamon wymieszaj ze sobą, a następnie oprósz nim jabłka. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40minut, sprawdzając metodą suchego patyczka.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńGratuluję samozaparcia. Też miałam nie jeść słodyczy, a wyszło jak zwykle...
OdpowiedzUsuńCynamonu i jabłek w cieście - nigdy nie za wiele! Ten diet nigdy się nie znudzi, a ja zawsze z taką samą przyjemnością będę delektować się takimi "jesiennymi" wypiekami. Jesiennymi, a smakującymi wspaniale o każdej porze roku.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, chcę kawałek! :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze wrażenie - cieplutki bochenek chleba:)) a tutaj tak rewelacyjnie wyrośnięte ciasto! no smakowite z pewnością musiało być.
OdpowiedzUsuńZaraz wypróbuję :-P jeślii się uda, to uda się każdemu ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, a pachnieć musiało obłędnie kusząco :)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak jabłek w cieście - nie bez powodu szarlotka jest moim ulubionym ciastem. Myślę, że Twoje ciasto świetnie współgrałoby z zimnymi lodami (w restauracjach często podaje się ciepłą szarlotkę z lodami).
OdpowiedzUsuńJabłka w cieście są pyszne, wyżej jednak cenię sobie owoce typu porzeczki lub jagody. Dodają ciastu zupełnie innego smaku, głębi :)
OdpowiedzUsuńbirkin bag
OdpowiedzUsuńgolden goose usa
bape
air jordan
kd shoes
goyard outlet
fear of god outlet
goyard bags
bape
yeezy gap hoodie
Konkretne ciasto.
OdpowiedzUsuńjordan shoes
OdpowiedzUsuństeph curry shoes
hermes birkin
jordan shoes
air jordan 1
off white outlet
golden goose black friday
jordan 13
off white
bape outlet
Idealne ciasto na jesień, akurat mam kilka jabłek pod ręką :P
OdpowiedzUsuń