Blok czekoladowy to dla wielu z Was smak dzieciństwa. U mnie w domu, poza sezonami świątecznymi i typowymi dlań wypiekami, zawsze królował placek drożdżowy, więc smaku typowego bloku czekoladowego nie znałam. Moja ciocia natomiast miała w zwyczaju rozpieszczać nas (całą moją dużą rodzinkę) waflami czekoladowymi i to była bajka! Tak więc kiedy dowiedziałam się o bolku czekoladowym i masie z mleka w proszku i kakao, takiego samego jak w owych waflach, od razu wiedziałam, że go pokocham :) Przepis podała mi Mama mojego M., a ja nie wahałam się go wykorzystać. Nie ma to jak przepis od zaufanej osoby, a po drugie M. uwielbia ten blok!
Blok robi się naprawdę błyskawicznie, pomijając czas
chłodzenia. Jeśli jednak ktoś podjada w trakcie kucharzenia, albo
wylizuje miski będzie najedzony już przed chłodzeniem ;)
Tym czekoladowym przysmakiem chciałam rozpocząć świąteczne przepisy. Nie jest to może typowo wigilijna receptura, ale każdy w święta lubi podjadać coś słodkiego. W dodatku pełno tu czekolady, herbatników i orzechów, a mi to wystarczy, aby nazwać blok czekoladowy daniem wigilijnym ;)
Składniki (na formę 36x29cm):
1 (200g) kostka masła pokrojona na mniejsze kawałki
1/2 szklanki wody
6 łyżek kakao
1 i 3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku (sypkiego, nie granulowanego!)
4 paczki (200g) pokruszonych herbatników
ok 5 garści (150g) orzechów włoskich lekko rozdrobnionych
inne ulubione składniki np żurawina, rodzynki, ryż prażony, orzeszki ziemne itp
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę i ustaw na kuchence na minimalnym ogniu. Następnie rozpuszczaj kolejno masło, cukier i kakao. Garnek zdejmij z kuchenki, dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj herbatniki, orzechy i inne Twoje ulubione pyszności.
Gęstą, jeszcze ciepłą masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadź dokładnie, dociskając do dna. Najlepiej to zrobić palcami :) Masę przykryj kolejnym arkuszem pergaminu i wystaw na balkon do ostygnięcia, a następnie do lodówki na około 3-4 godziny aby blok stężał. Możesz pominąć wystawianie formy na balkon, ale wtedy poczekaj aż całość ostygnie i dopiero włóż do lodówki.
Gotowy blok pokrój na mniejsze kawałki i zajadaj z rozkoszą np. w towarzystwie mleka bądź kawy :)
Blok to smak mojego dziciństwa... kupowany na wagę na stanowisku ze słodyczami w sklepie Społem :) Oh, jaką mam ochotę sama go zrobić! Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńU mnie ze sklepowych słodkości zawsze były kupowane grześki na wagę, bez czekolady :) Były pyszne, kruche i bardzo kakaowe, nie to co teraz :/
UsuńUściski :)
Uwielbiam! Moja ulubiona czekoladowa masa. Chyba muszę zrobić w końcu sama. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Pozdrawiam :)
UsuńTo ja na pewno przed schłodzeniem byłabym już najedzona, uwielbiam podjadać;)
OdpowiedzUsuńU mnie M. zajmuje się tą działką ;) Wylizuje wszystkie miski jakie się da ;)
UsuńFajnie wygląda tylko szkoda, że mega kaloryczny ;/
OdpowiedzUsuńFaktycznie, ale codziennie się go nie robi :) Myślę, że wiele innych ciast (czekoladowe tory itp) ma podobną kaloryczność ;)
UsuńPozdrawiam :)
o o oooo jakie to ładniusie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGenialna sprawa ;) Obliczałać do tego wartości odżywcze może, bo to mnie dosyć interesuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Niestety nie posiadam takich informacji, ani nie obliczałam....Pewnie należałoby to zlecić jakiemuś dietetykowi, albo usiąść do tego samemu. Chodzi Ci tylko o liczbę kalorii czy skład białek, tłuszczy i węglowodanów również?
UsuńPozdrowienia :)
Skład białek, tłuszczy i węglowodanów również :)
Usuńjak zrobię blok z Twojego przepisu, skonfrontuje to z moim i zobaczymy :D
w takim razie czekam na info :D
UsuńMinęło 10 lat i ciągle liczy te kalorie 😂
UsuńPamietam ten smak. Nigdy za nim nie przepadalam, ale musze przyznac, ze u ciebie wyglada efektownie!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńMam prawie taki sam przepis na blok. Tylko u mnie jest szklanka cukru i 3 łyżki kakao :) Dostałam go od teściowej :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wypróbuje z mniejsza ilością cukru i kakao :) Dzięki :)
UsuńPozdrawiam :)
ślinka leci..:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbloku czekoladowego nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńoj nigdy ;)
UsuńPozdrawiam :)
Świetnie to wygląda!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSerdeczności :)
Wygląda przepysznie. U mnie ostatnio córcia robiła angielską wersję bloku czekoladowego, więc jak narazie czekoladzie mówię "dziękuję", ale jak mi przejdzie to pewnie przyjdzie czas na polską wersję :)
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że takie "przejedzenie" daną potrawą przechodzi :)
UsuńPozdrawiam :)
Pięknie przedstawiony klasyk :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPyyyyszności!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzdecydowanie pierwsze co mi przychodzi na myśl, to te słowa, które napisałaś.. smak dzieciństwa:-)
OdpowiedzUsuńbeztroska dzieciństwa jest niesamowita :)
UsuńUwielbiam go. U mnie w domu bywał bardzo od święta. Teraz w dorosłym życiu robię kiedy mam ochotę (nie tak często jakby się mogło wydawać, bo to bardzo "sycące"). W domowym standardzie u mnie nie było orzechów włoskich. Sama je dorzuciłam i jako wielki koneser bloku stwierdzam, że z nimi jest the best :)
OdpowiedzUsuńoj bardzo "sycące" ;) i z orzechami włoskimi faktycznie jest najlepszy! :)
UsuńPozdrawiam :)
Wchodzę w to... w święta będzie i u nas, bo to faktycznie smak dzieciństwa...
OdpowiedzUsuń:D Samych smaczności :)
Usuńjedno z tych pięknych zdjęć bierze udział w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
OdpowiedzUsuńMoniko, o jakich wymiarach blaszkę do tego użyć? Składniki wszystkie mam, ochotę też. :D
OdpowiedzUsuńKasia K.
Użyłam blachy 36x29cm, ale oczywiście może być inna - blok wtedy będzie trochę wyższy lub niższy :)
UsuńPozdrawiam i życzę pysznego bloku :)
Dziękuuuuuuuję! :)))) Lecę robić. :)))
UsuńK.
Kupiłam wszystkie składniki już wczoraj i teraz śpiochy zabieram się do roboty. Jak mi wyjdzie to dam znać. Aha, ponieważ nie lubię orzechów kupiłam, zgodnie z Twoją radą :), ryż dmuchany.
OdpowiedzUsuńskończyłam :))) :D
UsuńJej, super! :) I jak wyszło? :)
Usuńblok króluje u nas od lat na świątecznym stole :) uwielbiam...
OdpowiedzUsuńto się nazywa tradycja :)
UsuńTYYYLE CUKRU TO ZDECYDOWANIE przesada tym bardziej ze herbatniki słodkie i mleko w proszku tez - ja dałam 4 duze łyzki było i tak słodkie SMACZNEGO
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od ilości kakao i od pożądanej słodyczy. Ja bym w tym przepisie nic nie zmieniła :) To ma być słodkie jak cholera! ;)
UsuńJak dla mnie to chyba jest błąd w ilości kakao. Zgodze się jeśli w przepisie będzie 6 łyżeczek. 6 łyżek to stanowczo za duuużo. Masa wychodzi zbyt ciemna.
OdpowiedzUsuńNie jest to błąd. Robiłam i jadłam ten blok i był pyszny :) Fakt, bardzo kakaowy i stąd też spora ilość cukru. Kolor widać na zdjęciach.
UsuńMożna zmniejszyć ilość kakao i cukru według swoich upodobań :)
Chciałem zrobić ten blok ale rozczarowałem się ponieważ trzeba wystawić na balkon a ja go nie posiadam.:(
OdpowiedzUsuńGłowa do góry! :) Możesz zostawić na blacie kuchennym do ostygnięcia :)
UsuńSzkoda ze proporcje są nie prawidłowe, przy takiej ilosci mleka w proszku nie zgęstnieje ten blok..wiem bo robiłam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem i wszystko si więc mleka w sam raz :)
UsuńMoże to kwestia mleka? Ja robiłam z takim w niebieskim opakowaniu i raz z łaciatym - z nimi wszystko się udało :)
UsuńSkładniki kupione! O dziwo mialam w UK problem ze zwyklymi herbatnikami ;) ale dla upartego nic trudnego :))) zabieram sie do roboty i dam znac jak wyszlo :)))))
OdpowiedzUsuńNo to super, że herbatniki udało się znaleźć :) Czekam na info :)
UsuńPozdrawiam :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńŚwietny blog! Jestem zachwycona... i głodna od patrzenia!:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPozdrawiam :)
Mmmm... wygląda pysznie, ale mam pytanie: masło, cukier i kakao dodajemy do wrzątku czy po prostu zaraz po wstawieniu wody na gaz?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nie ma to większego znaczenia. Ja dodaje praktycznie od razu i czekam aż się rozpuści :)
UsuńA ja zawsze połowę robię tradycyjnie z herbatnikami i orzechami a połowę z kokosem też pycha ;-)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńA ja zamiast ciastek dodaję mnóstwo bakalii, wtedy blok jest keksowy, świąteczny i robię go 2 razy w roku :)
OdpowiedzUsuńOjeju, pamiętam jak moja babcie zawsze takie robiła jak byłam malutka :)
OdpowiedzUsuńDla mnie wygląda to przepięknie, mam wielką ochotę na ten bloczek.
OdpowiedzUsuńzrobiłam. stygnie. mmmmmmmmmmm już sie nie mogę doczekać. jak oblizywałam garnek to myślałam że się rozpłynę ...
OdpowiedzUsuńPychota, robiłam blok ale bez orzechów. Dziś wykorzystam Twój przepis i oczywiście najlepsze mleko w proszku z mlekovity :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzdecydowanie za duzo kako
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńChciałabym dopytać Cię o te 2 szklanki mleka w proszku. Niektóre z moich koleżanek taką ilość tłuszczu dają na paczkę mleka 500 g. Moje ostatnie próby blokowe z 2 szklankami skończyły się ciągnącą masą w formie;/Zatem, na pewno 2 szklanki? Zastyga? Może to zasługa 6 łyżek kakao??
Pozdrawiam,
Robię taki blok, ale bez orzechów. Używam tylko herbatników.
OdpowiedzUsuńZrobiłam blok ale trochę rzadki mi wyszedł a robiłam według przepisu tutaj
OdpowiedzUsuńBlok czekoladowy to jedno z moich ulubionych ciast. Ogólnie uwielbiam czekoladę w każdej postaci. Cały czas wypróbowuję nowe przepisy na mój ulubiony smakołyk. Ostatnio zrobiłam np. blok czekoladowy z chałwą i bakaliami wg. przepisu na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Wszystkim polecam też serdecznie taką wersję bloku.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń23 year old Senior Developer Fonz Doppler, hailing from Baie-Comeau enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Hiking. Took a trip to My Son Sanctuary and drives a XC60. moja strona
OdpowiedzUsuńreplica bags sydney go to these guys c6x23q6c15 replica bags forum replica bags toronto replica hermes handbags i2c19b0o13 replica bags in china replica bags from turkey have a peek here y0c63e4j95 replica bags in london
OdpowiedzUsuńBalıkesir
OdpowiedzUsuńBursa
Mersin
Konya
Van
CYN
Travis Scott Jordan
OdpowiedzUsuńjordan
kyrie shoes
fear of god essentials
fear of god clothing
supreme clothing
bape
kyrie shoes
off white outlet
kevin durant shoes
ankara parça eşya taşıma
OdpowiedzUsuńtakipçi satın al
antalya rent a car
antalya rent a car
ankara parça eşya taşıma
L7K
AAE78
OdpowiedzUsuńYozgat Parça Eşya Taşıma
Yozgat Evden Eve Nakliyat
Batman Lojistik
Antep Parça Eşya Taşıma
Sivas Parça Eşya Taşıma
14B2E
OdpowiedzUsuń%20 referans kodu
26D62
OdpowiedzUsuńDiscord Sunucu Üyesi Satın Al
Görüntülü Sohbet
Kripto Para Kazanma
Bitcoin Nasıl Kazanılır
Soundcloud Reposts Satın Al
Arbitrum Coin Hangi Borsada
Kripto Para Oynama
Okex Borsası Güvenilir mi
Referans Kimliği Nedir
D523E18408
OdpowiedzUsuńinstagram türk takipçi
9FE29F8E37
OdpowiedzUsuńKaspersky Etkinleştirme Kodu
Pubg Hassasiyet Kodu
Pokemon GO Promosyon Kodu
Titan War Hediye Kodu
Happn Promosyon Kodu