tag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post7736026483453908960..comments2024-03-28T10:19:38.237+01:00Comments on Kuchenne Fantazje: Konkurs z patlenią Ballarini! :)Moniahttp://www.blogger.com/profile/12823496302499631176noreply@blogger.comBlogger47125tag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-65578624169509481242013-04-14T00:17:40.827+02:002013-04-14T00:17:40.827+02:00Dziękuję Wam wszystkim za bardzo ciekawe odpowiedz...Dziękuję Wam wszystkim za bardzo ciekawe odpowiedzi :)<br />Pozdrawiam ciepło! :)Moniahttps://www.blogger.com/profile/12823496302499631176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-24219339082791729892013-04-13T23:35:12.248+02:002013-04-13T23:35:12.248+02:00Moje ulubione danie z patelni to kurczak:
- Udka ...Moje ulubione danie z patelni to kurczak:<br /> - Udka z kurczaka smażone na patelni tak jak moja mama to robiła 20 lat temu, na maśle, posypane słodką papryką w proszku, przykryte pokrywką i długo duszone, a po usmażeniu posypane drobno pokrojoną natką świeżej, zielonej pietruszki;<br /> - Piersi z kurczaka najlepiej smakują usmażone właśnie na patelni. Smażę je na oliwie z oliwek i dla smaku dodaję trochę masła. Dodaję do nich rozmaryn albo tymianek, czasami trochę soku z cytryny lub limonki;<br /> - od jakiegoś czasu hitem w mojej kuchni są roladki z filetów z kurczaka zawinięte w cienkie plasterki szynki parmeńskiej lub schwarzwaldzkiej, nadziane różnymi pysznymi dodatkami, takimi jak szpinak, suszone pomidory, ser mozzarella, feta lub Camembert. Do tego świeże zioła i pyszne danie gotowe.<br />Pozdrawiam<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-15146539273215795362013-04-13T22:07:36.545+02:002013-04-13T22:07:36.545+02:00Moje ulubione danie z patelni to... odgrzewane, sł...Moje ulubione danie z patelni to... odgrzewane, słodkie ciasto drożdżowe. Niezwykle prosty "deser", który ma niewiarygodne właściwości - już jeden kęs przenosi Cię w słodki, beztroski świat dzieciństwa i babcinej kuchni. A wystarczy tylko naciąć kromkę ciasta, włożyć do środka kawałek ulubionej czekolady, namoczyć kromkę w mleku, roztrzepanym jajku, a następnie smażyć na maśle z obu stron na złoty kolor. Na chwilę znikają wszystkie smutki i troski. Takie słodkie czary mary na patelni;-) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-75977839523471580942013-04-13T21:34:49.338+02:002013-04-13T21:34:49.338+02:00Moje ulubione danie z patelni to naleśniki ze szpi...Moje ulubione danie z patelni to naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. :)<br /><br />Marta Wójcik / marwoj30@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-49657823288256698022013-04-13T21:31:00.926+02:002013-04-13T21:31:00.926+02:00Moim ulubionym daniem z patelni jest... Zdecydowan...Moim ulubionym daniem z patelni jest... Zdecydowanie nie jestem w stanie podać tylko jednego dania! Jak mogłabym nie wspomnieć o wszelkich wersjach omletów (z warzywami, z serami, z szynką dojrzewającą, z grillowanymi warzywami?), a omlety biszkoptowe z owocami? A tortille hiszpańskie z ziemniaczkami? Jak mogłabym nie wspomnieć o wszystkich racuszkach? Takich tradycyjnych drożdżowych, czy moich wariacjach ze skórką cytrynową z sosem z malin i z syropem z płatków róży! Jak mogłabym zapomnieć o wszystkich placuszkach śniadaniowych? Z karmelizowanymi owocami?! Puszyste i delikatne jak chmurki! Jak mogłabym zapomnieć o wspaniałych naleśnikach?! Cieniuteńkich - takie lubimy najbardziej - i delikatnych, przy których smażeniu zawsze okropnie się stresuje - przełożone naszymi ulubionymi dodatkami! Jak mogłabym nie wspomnieć o wszelkich risottach - ulubione z grzybami, czy z kalafiorem, dynią, bobem... mogłabym wymieniać do jutra! Jak nie wspomnieć o wszelkich pastach z przesmażonymi warzywami!?! Jak nie wspomnieć o wspaniałych mięsach? O piersiach kurczaka w sosie śmietanowym z pesto i dużą ilością zielonych szparagów?! Jak mogłabym zapomnieć o ulubionych glazurowanych marchewkach?! Jak zapomnieć o karmelizowanych owocach! Jak zapomnieć o samym karmelu, a o solonym? <br />Patelnia to mój przyjaciel, a o dobrym przyjacielu można długo mówić :) <br />Pozdrawiam bardzo serdecznie :) Kasieńkahttps://www.blogger.com/profile/03116115919426004126noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-67048200910641782622013-04-13T21:16:36.574+02:002013-04-13T21:16:36.574+02:00Moim ulubionym daniem z patelni są odgrzewane na d...Moim ulubionym daniem z patelni są odgrzewane na drugi dzień pierogi. Chrupiące, z cebulką i nabierające zupełnie innego smaku, niż te z wody. <br /><br />Paulina Śliwińska Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-36409372006974539332013-04-13T21:07:07.093+02:002013-04-13T21:07:07.093+02:00..."obiad typu jajko" (jak mawia mój męż......"obiad typu jajko" (jak mawia mój mężczyzna), czyli jajko sadzone z płynnym pysznym żółtkiem, którym kiedyś zawsze raczył mnie mój tata, a teraz mój K. Nie wiem dlaczego, ale mi rzadko wychodzi "idealne", a jemu zawsze wychodzi pyszne! Do tego najlepiej młode ziemniaczki i brokuł gotowany! Niby proste, ale bez patelni (w przypadku jajka) nie da rady - stąd pierwsze skojarzenie które przyszło mi na myśl ;))))<br /><br />Tatti.Tatti.plhttps://www.blogger.com/profile/02975951707066792074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-82908382288441225712013-04-13T20:28:35.876+02:002013-04-13T20:28:35.876+02:00... absolutnie wszystko co da się usmażyć tak żeby...... absolutnie wszystko co da się usmażyć tak żeby było ze smakiem!<br /><br />ola koszalskaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-28772228458756088052013-04-13T17:48:37.783+02:002013-04-13T17:48:37.783+02:00Moje ulubione danie z patelni to od dzisiaj (zains...Moje ulubione danie z patelni to od dzisiaj (zainspirowana od Ciebie) jajecznica z rzeżuchą, (i trochę ode mnie...) cebulą, czosnkiem i kurkami. Dzięki za inspirację. <br /><br />Lucy<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17473552743524832543noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-56215608488053145322013-04-13T11:55:32.799+02:002013-04-13T11:55:32.799+02:00Moje ulubione danie z patelni związane jest z dzie...Moje ulubione danie z patelni związane jest z dzieciństwem - sadzone jajko podawane na patelni jakie serwowała mi moja babcia.Babcia smażyła jajka na grubej,żeliwnej patelni na starej węglowej kuchni.Potem rozcielała na stole gazetę na której stawiała gorącą patelnie z jajkiem.Do tego gruba pajda świeżego chleba , bo jajko wyjadało się chlebem zaczynając od żółtka,a potem oblizywało się paluchy......<br /><br /> ANNA RAK.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-59347324287978259562013-04-12T20:42:58.618+02:002013-04-12T20:42:58.618+02:00Moje ulubione danie na jeden palnik i koniecznie z...Moje ulubione danie na jeden palnik i koniecznie z patelni to leczo. Połączenie smaku smażonej kiełbasy i cebulki - czyli swojskiego polskiego dania, z podduszonymi: cukinią, paprykami i pomidorami tworzy coś jednocześnie orientalnego i domowego. Jest to dobre sycące danie, którego wartość można było szczególnie docenić w ciągu tych ostatnich zimnych miesięcy :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13895869547292453962noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-54389804642332689952013-04-12T19:57:38.833+02:002013-04-12T19:57:38.833+02:00Smażona śląska z cebulką, szybkie proste i smaczne...Smażona śląska z cebulką, szybkie proste i smaczne ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-54429742520385039382013-04-12T19:24:22.059+02:002013-04-12T19:24:22.059+02:00Moje ulubione danie z patelni to najlepsze na świe...Moje ulubione danie z patelni to najlepsze na świecie francuskie Crêpes Suzette z bitą śmietaną :)Joanna sweet addictionhttps://www.blogger.com/profile/13443378098642692553noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-5540708084529577722013-04-12T17:14:42.107+02:002013-04-12T17:14:42.107+02:00Moje ulubione danie z patelni to oczywiście ponad ...Moje ulubione danie z patelni to oczywiście ponad czasowe naleśniki! To smak dzieciństwa, młodzieńcze -studenckie lata , czas spędzony przy wspólnym stole ze swoją rodziną. Te wykwintne, wytrawne lub po prostu swojskie domowe, któż z nas ich nie lubi. Można nawet powiedzieć, że ile różnych ludzi na świecie tyle wariacji na ich temat. Jednak moim zdaniem, najlepsze to właśnie te tradycyjne, klasyczne z owocami i dżemorem, a na słono z serem, szynką i keczupem :)<br />karolincia4@op.pl :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17262095418627262966noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-65008695196816165152013-04-12T17:03:24.451+02:002013-04-12T17:03:24.451+02:00moje ulubione danie z patelni to bezapelacyjnie ri...moje ulubione danie z patelni to bezapelacyjnie risotto! z grzybami, pomidorami, cukinią, szpinakiem, serem, kurczakiem, boczkiem, owocami morza, czy też w wersji na słodko, na przykład z owocami - każda wersja pyszna, a możliwości kombinacji smaków jest bez likuKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-78462760206563899992013-04-12T13:08:27.353+02:002013-04-12T13:08:27.353+02:00Moje ulubione danie z patelni... to pierś kurczaka...Moje ulubione danie z patelni... to pierś kurczaka po burgundzku, czyli swobodna wariacja nt znanego boeuf bourguignon złożona z kurczaka pokrojonego w kostkę, potalarkowanej marchewki i podsmażonej na złocisto cebulki w towarzystwie dorodnych pieczarek, hojnie oprószona tymiankiem, pieprzem i czosnkiem, zalana odrobiną czerwonego wina... i niech nikt mi nie mówi, że brak piekarnika wyklucza z naszego menu pieczone potrawy! Dla chcącego - nic trudnego! :)agateqhttps://www.blogger.com/profile/06642162274479793675noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-81962568429970410452013-04-11T14:39:23.029+02:002013-04-11T14:39:23.029+02:00Moje ulubione danie to tosty francuskie!Moje ulubione danie to tosty francuskie!JustInkahttp://www.justinka.tomech.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-32017833876717454022013-04-11T07:40:50.014+02:002013-04-11T07:40:50.014+02:00Moje ulubione danie z patelni to... schabowy!
Kotl...Moje ulubione danie z patelni to... schabowy!<br />Kotlet przepyszny do zjedzenia gotowy.<br />Porzadnie rozbity i pysznie przyprawiony,<br />W jajku i bulce solidnie obtoczony.<br />Na patelni cermaicznej przysmazony z sercem,<br />Czasami tak dobry, ze zjadam go w rece.<br /><br />Taki schabowy z sekunde znika!<br />"I co teraz?" jak zniknie, cos w srodku Cie pyta...<br />Ja jako fan odpowiadam "co z tego!"<br />Choc jestem na diecie... to zjem nastepnego! :DdyniaKnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-64862810210100322122013-04-10T08:15:52.248+02:002013-04-10T08:15:52.248+02:00Zdecydowanie steki wołowe, które po prostu uwielbi...Zdecydowanie steki wołowe, które po prostu uwielbiam! Dr Boczekhttps://www.blogger.com/profile/11198427315320403008noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-71560374435931720792013-04-09T20:38:08.399+02:002013-04-09T20:38:08.399+02:00moje ulubione danie z patelni to naleśniki ze szpi...moje ulubione danie z patelni to naleśniki ze szpinakiem cudnie zielone i nawet mój syn niejadek wcina je ze smakiem majlena5https://www.blogger.com/profile/11718277529100911130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-50324515324600097512013-04-09T19:39:12.348+02:002013-04-09T19:39:12.348+02:00Moje ulubione danie z patelni to spaghetti, przypr...Moje ulubione danie z patelni to spaghetti, przyprawione dobrym humorem moich dzieci i pustą patelnią już po spałaszowaniu :)<br />DorotaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-19700500328159894732013-04-09T14:58:57.763+02:002013-04-09T14:58:57.763+02:00Moje ulubione danie z patelni to... gulasz "s...Moje ulubione danie z patelni to... gulasz "siedmiu przypraw" - danie, które zaserwowałam niedawno mojej rodzinie. Jako kobieta w stanie błogosławionym mam teraz naprawdę wyczulony, wrażliwy smak i ten gulasz smakuje rewelacyjnie. Nazwa wzięła się od siedmiu przypraw, które wyczuwa się w smaku w odpowiednich proporcjach, ale nie są to za każdym razem te same. Dlatego też potrawa motywuje do kolejnych prób i odkryć smakowych. Mój ulubiony koszyczek przypraw, to: sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, curry, papryka ostra, papryka słodka, majeranek.<br />maja.kozuchowskaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-67252395335949224082013-04-09T13:07:13.620+02:002013-04-09T13:07:13.620+02:00Moje ulubione danie z patelni to - zupa kalafiorow...Moje ulubione danie z patelni to - zupa kalafiorowa. Wiem, brzmi to co najmniej dziwnie ale taka jest prawda, mało tego, jestem przekonana, że członkowie mojej rodziny podpiszą się pod tą opinią. Przygotowanie zupy ropozczynam od podsmażenia składników, gdy zrobią się lekko brązowe i uwolnią cudowne aromaty dolewam bulion, dodaję przyprawy i śmietankę. Potem zupa w spokoju bulgocze sobie w patelni na małym ogniu. Raz próbowałam zrobić ją w garnku, była pozbawiona wszystkiego co najlepsze. Kalafiorowa tylko z patelni, bez dwóch zdań!!!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00541954964386931355noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-68401167909070034132013-04-08T20:21:11.545+02:002013-04-08T20:21:11.545+02:00Z patelni można zjeść tyle smacznych rzeczy... Nal...Z patelni można zjeść tyle smacznych rzeczy... Naleśniki, racuchy, jajecznica, cebulka na maśle, curry... I jak mam się zdecydować? Po długim zastanowieniu, najbardziej lubię odsmażane pierogi mojej Babci. Najbardziej te słodkie, z twarogiem i rodzynkami, którego było więcej niż samego ciasta. Te pierogi, dawno już nie robione przez Nią, pamiętam jak nic innego. Cieniutkie, mięciutkie ciasto, dużo słodkiego farszu, który pachniał wanilinowym, sztucznym aromatem. Nigdy nie jedliśmy ich po ugotowaniu. Czekaliśmy aż ostygną, po czym babcia rozgrzewała starą, żeliwną patelnię na swojej kuchni kaflowej, rozpuszczała masło i kładła pierogi. Trzymała je na niej tak długo, aż robiły się złocisto-brązowe, miejscami nawet dostawały czarnych plamek. Wrzucała je po parę sztuk każdemu do miseczki, przykrywała kopiastą łyżką świeżej, gęstej śmietany i posypywała cukrem. Takich obiadów na werandzie u Babci na wsi się nie zapomina. Odsmażanych pierogów też nie :-)Maciekhttps://www.blogger.com/profile/10985761637428823602noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4913081076953820880.post-21506317218566977812013-04-08T11:10:59.754+02:002013-04-08T11:10:59.754+02:00wszystko :), bardzo lubię smażyć mięsa, ale na pat...wszystko :), bardzo lubię smażyć mięsa, ale na patelni robię też frytki i popcorn, a i makaron z patelni jest super, jabłuszko z ryżem też na patelni, mogłabym tak wymieniać , dalej bo patelnia to naczynie uniwersalne :).Blowerkahttps://www.blogger.com/profile/06886286781816832097noreply@blogger.com